Автор
Woman.bg

Огнен фламенко спектакъл на испанската танцьорка Мерседес Руиз във Варна

Нова доза испанска страст ще залее Зала 1 на ФКЦ във Варна на 21 май с фламенко спектакъла Baile de palabra на танцьорката Мерседес Руиз, наричана Огнената.

Както и при представянето миналата година, на проекта БРАТИМЕНЕ Balkan Flamenko Tales на уникалния Теодосий Спасов и фламенко изпълнителя Арканхел, и това шоу се организира от Агенция Елит Мюзик с подкрепата на посолството на Испания в България, най-големия испански инвеститор у нас, Roca, и с помощта на хотел Капитол, ресторант Бодега и Grand Mall във Варна.

Спектакълът Baile dе palabra по хореография на самата Мерседес Руиз е създаден през 2012 г. и вече е обиколил световните сцени и има множество награди. Постановката, по думите на Мерседес Руиз, е едно много лично фламенко шоу, направено по модерен начин, но с уважение към традицията. Заедно с нея на сцената ще излязат Мигел Ортега, вокал и Хавиер Патино, китара. Либретото е на Франсиско Лопес.

Билети за спектакъла се продават на касата на ФКЦ. Цените са от 15 до 30 лв..

Мерседес Руиз

Мерседес Руиз, огнената дама на фламенкото, е родена през 1980 г. в Херес де ла Фронтера. Излиза на сцената още на 7-годишна възраст с трупата „Мануел Морао и цигани от Херес”, с която гостува в Мадрид, Ню Йорк и Канада. През 1998 г. вече е в трупата на Антонио Ел Пипа и изнася представления на престижния фестивал в Херес, в Мадрид и на фестивала в Ла Унион, Мурсия.

Голяма школа за нея е присъединяването й към легендарната трупа на Ева Йербабуена, с която обикаля света. През 2002 г. започва самостоятелната й кариера, в която партньори често са й Андрес Пеня и Белен Мая. Тогава идват и възторжените отзиви на танцовата критика, а публиката вече е влюбена в Огнената Мерседес.

След като получава първата награда на фламенко биеналето в Севиля, Мерседес създава собствена трупа и започва своите турнета в Европа и Латинска Америка. През 2012 г. се ражда спектакълът “Baile de palabra”, който синтезира в една бурна емоция цялото нейно усещане за фламенкото.

Фламенко общността обгражда Мерседес Руиз с внимание и награди, сред които блестят първата награда от биеналето в Севиля, наградата на критиците от ХV фестивал в Херес и наградата „Андалусец на бъдещето” на Министерството на културата на Испания.