Активисти на японското националистическо Дружество за разпространение на исторически факти обвиниха американската актриса и кинорежисьор Анджелина Джоли в расизъм, пише в. "Дейли телеграф".

Недоволството на дружеството е било предизвикано от някои сцени в заснетия от Анджелина Джоли филм "Несломен" за Втората световна война.

Според японските националисти показаните в лентата издевателства на японски войници над американски военнопленници се основават само на расови предразсъдъци и нямат нищо общо с действителността.

Четете още: Анджи и Брад си спретнаха лют скандал (снимки)

Националистите искат да бъдат забранени прожекции на филма в Япония, а изпълнителят на една от главните роли, актьорът и музикант Мияви да бъде обявен за персона нон грата в страната. Под петицията вече са се подписали над 8000 души.

"Несломен" е вторият филм на Джоли като режисьор след "Земя на кръв и мед" през 2011 г.

Той пресъздава историята на американския атлет Луис Замперини, който като лейтенант в американските ВВС през Втората световна война попада в плен на японците, а по-късно написва книга.

Луис Замперини твърди, че японците са измъчвали пленниците и са правили с тях медицински експерименти. В книгата му са описани и някои случаи на ритуален канибализъм. Част от тези подробности са включени във филма на Джоли.

Четете още: Анджелина Джоли не иска Ким на премиерата си

Анджелина Джоли с Луис Замперини