Автор
Woman.bg

Обувка, изработена от рециклирани океански отпадъци

До края на годината adidas планира да представи продукти от рециклирана пластмаса и хрилни мрежи, достълни и за крайния потребител.

В рамките на събитието UNxParley, провело се в централата на ООН в Ню Йорк, adidas и организацията Parley for the Oceans представиха първата в света обувка, чиято горна част е изцяло изработена от рециклирани отпадъци и дълбоководни хрилни мрежи.

Концептуалната обувка представя посоката, в която adidas и Parley for the Oceans поемат. До края на годината adidas планира да представи продукти от рециклирана пластмаса и хрилни мрежи, достълни и за крайния потребител.

Организацията Sea Shepherd, която е партньор на Parley, събира отпадъците за изработка на обувките по време на 110-дневна експедиция по следите на бракониерски кораб, която завършва край бреговете на Западна Африка.



adidas представи първата в света обувка, изработена от рециклирана пластмаса и хрилни мрежи

Конференцията „Океани. Климат. Живот“ на Parley for the Oceans се проведе в централата на ООН в Ню Йорк по време на среща на високо равнище относно промените в климата, свикана от Председателя на Генералната асамблея на ООН. Природозащитници, творци, учени и предприемачи обобщиха плашещото състояние на океаните и промените в климата, докато членовете на Parley for the Oceans представиха своите визии, инициативи, проекти и решения.
По време на UNxParley се състоя и среща с медиите с участието на членът на изпълнителния съвет на adidas Group и отговорник за глобалните брандове Ерик Литке и основателят на Parley for the Oceans. Двамата обсъдиха партньорството на брадна с организацията и детайли около концептуалната обувка.

„Ние от Parley for the Oceans искаме да установим океаните като ключова част в дискусиите относно климатичните промени. Нашата цел е да повишим познанията на хората и да вдъхновим нови сътрудничества, които да допринесат за предпазването на океаните“, заявява Cyrill Gutsch, основател на организацията. ‚Изключително горди сме, че adidas се присъедини към нашата мисия, влагайки креативната си сила в това партньорство, което показва че пластмасовите отпадъци в океана могат да бъдат превърнати в нещо полезно“.

Ерик Литке, който също е член на Parley of the Oceans, допълва: „Ние сме невероятно развълнувани да се присъединим към Parley of the Oceans, която насочва вниманието на ООН към проблема със замърсяването на океаните. adidas отдавна е лидер в устойчивото развитие, но това партньорство ни позволява да засегнем нови области и да създадем иновативни материи и продукти за нашите атлети. Каним всеки да се присъедини към инициативата ни да изчистим океаните“.

Parley for the Oceans е организация, обединяваща творци, лидери и интелектуалци, в каузата за насочване на общественото внимание върху състоянието на световните океани. Членовете на организацията си сътрудничат и по проекти за защита и опазване на водните басейни. Като основател, adidas подкрепя образователните и комуникационни инициативи на Parley for the Oceans, както и програмата срещу замърсяването на океаните с полиетиленови торбички Ocean Plastic.