Все по-рядко, посещавайки женската консултация, жените се натъкват на своя акушер-гинеколог, който с метърче в ръка понечва да измери наедрялата им талия. И все пак, ако ви се случи, със сигурност ще ви е любопитно да разберете защо го прави. И да, не е за да ви вземе мерки за новата ви рокля за бременни.

По обиколката на корема и височината на матката се съди за развитието на бременността. В миналото това е бил основен метод на акушерския преглед за проследяване на бременността. Днес лекарите разчитат предимно на съвременната апаратура. Ултразвукът в наши дни е сочен за най-точния метод. Но тъй като НЗОК поема само два ехографски прегледа, добре е да се знае, че по външното измерване лекарят може да научи горе-долу същите неща, като при ултразвука.

По хоризонтала и вертикала

Измерва се височината на матката от симфизата (свързване на двете срамни кости на таза чрез влакнест хрущял) до фундуса на матката (най-горната част на матката). Така се определя приблизително срока на бременността в лунарни методи.

Говорят ми го мерките

Няма ясно определена норма за обиколката на корема, защото тя зависи от много фактори и най-вече от телосложението на жената. Има обаче норми за височината на фундуса на матката по лунарни месеци:

4-ти месец - 4 пръста над симфизата

5-ти месец - на два пръста под пъпа

6-ти месец - на пъпа

7-ми месец - 3 пръста над пъпа

8-ми месец
- средата между долния ръб на гръдната кост и пъпа

9-ти месец - на ребрената дъга

10-ти месец - отново по средата между долния ръб на гръдната кост и пъпа.

Четете още: Косопад след раждането. Ами сега?

Кога е точно измерването

За да сте сигурни в достоверността на измерването, метърът трябва да минава отпред през пъпа, а на гърба през средата на кръста.

Отклонение от нормата

Отклонението от нормата може да бъде нагоре или надолу.

Когато матката е по-голяма от очакваното, това може да се дължи на многоплодна бременност, по-голямо количество околоплодна течност, едър плод, тумори на бебето или на маточното тяло. Дебелата коремна стена на майката също е причина за по-голямата обиколка на корема.

По-малка от очакваната е матката в случаите, когато е намалено количеството на околоплодната течност, забавен е темпът на нарастване на бебето, при отдавна загинал плод или при изтекли околоплодни води.

При несъответствие между срока на бременността, определен по последна редовна менструация, и реалния срок на бременността при жени с нередовен менструален цикъл.

Четете още: Две бременни блогърки и техните червени рокли

Симптом за раждането

Спадането на нивото на фундуса на матката говори за навлизане на предлежащата част на плода във входа на таза. Това при първораждащи се случва около 2 седмици преди започване на раждането, а при многораждали 2-3 дни или непосредствено преди започване на раждането.

Източник: kenguru.bg