Автор
Woman.bg

Обичате и имате тайни? Това е напълно нормално

Дълго време тайните в психологията са считани за отрова на любовта. Според препоръките, за да бъдат щастливи един с друг, мъжът и жената се представят най-добре като отворена книга. Тъй като, ако всеки ъгъл е осветен, то няма нито неразбирателства, нито недоверие.

Новите изследвания обаче показват противното. Повече от половината от хората, живеещи с партньор имат една или повече тайни. Те даже са необходими, за да се запази душата в равновесие, а връзката стабилна.

Защо човек не казва всичко

Наред с нуждата от любов, човек се нуждае от чувството, че е самостоятелен и различен индивид и поради тази причина не разказва всичко на партньора си. И това е съвсем нормално, защото любовта живее от чувството за разбиране, а не от взаимния контрол.

Освен това тайните изпълняват важни функции. Те разтоварват дадена връзка от напрежението всичко да бъде разбрано и прието. Така те представят форми на взаимно внимание и щадене. По този начин се поддържа несъзнателното усещане за чуждото, което е необходимо, за да останем любопитни един към друг, също и в еротичен план.

Четете още: Ето какво искат жените в леглото

Какво трябва да се избягва

Все пак съществуват тайни, които въздействат негативно на любовта. Например, ако някой доверява само на дневника си, че страда от връзката си или е притеснен от отношението на партньора, то той се дистанцира вътршено от една страна и от друга отнема шанса на партньора си да има различно поведение.

А как би подходил един партньор, ако научи за тайните? Най-добре е човек да изясни сам за себе си какво да запази в тайна. Тогава това няма да бъде повече голям проблем, а даже ще стане основа за респект. Който не може да довери своя тайна на партньора си, защото това очевидно противоречи на представата му за връзката, която има, би могъл да бъде подканен да сподели. Това обаче не е без риск, преди всичко не и тогава, когато се изисква обяснение. По този начин човек може да се почувства контролиран и да се отдръпне.

Четете още: Влюбването става на клетъчно ниво