Автор
Woman.bg

Няма опасност за живота на битото от акушерка бебе

Състоянието на бебето, бито от акушерката Емилия Ковачева в болница „Софиямед”, е стабилно. Това съобщи пред bTV Боряна Маринкова от „Токуда”, където момиченцето е настанено с мозъчен отток, мозъчен кръвоизлив и черепно-мозъчна травма.

Към момента то диша само и няма опасност за живота му.

Маринкова посочи, че бебето е било прието в 20:30 часа на 18 април в тежко състояние, като първите 48 часа са били критични и в тях целият ресурс на болницата е бил ангажиран, за да се преодолее мозъчният отток. „В момента всяка минута е посветена на това да бъдат преодолени всякакви възможни късни усложнения”, подчерта тя.

Новороденото е с тежка черепно-мозъчна травма, но без опасност за живота. По думите й, детето е било транспортирано в „Токуда” по стандартния протокол – в София има 3 болници с трето ниво на компетентност по неонатология: „Токуда”, „Майчин дом” и Специализираната болница по педиатрия. Те приемат най-тежките случаи.

В момента бебето е интензивния сектор, където има пълна възможност за реанимация или други интервенции и освен това има на разположение екип от лекари. Маринкова призна, че медицинските специалисти не са спали, откакто са приели детето: „Това е и емоция, и състрадание, и съчувствие, на никое дете не трябва да се случва това”.

По думите й родителите са минали през изключително тежък ден вчера, когато вниманието на институции и медии се насочи към случая, но те се държат.

Извършителката на побоя, 40-годишната акушерка Емилия Ковачева, е в ареста и мярката й за неотклонение ще се гледа в събота. Към момента от прокуратурата нямат обяснение за действията й, като ще искат психиатрична експертиза.

До момента е известно, че момиченцето се е родило живо и здраво на 14 април и трябвало да бъде изписано на 18 април, но в 2:00 часа в последната му нощ в „Софиямед” акушерката започнало да го удря със стъклена бутилка и да го души. Опитала се и да прикрие действията си, казала че детето е изпуснато.

Всички в родния ѝ Самоков говорят за необяснимия побой. Хората в Самоков, където до преди година и половина е работела Ковачева, са шокирани от новината, защото я познават като добър специалист. Те си обясняват случилото се с лична криза. 40-годишната жена е отгледала две дъщери сама.

А ето и изявлението на Ръководството и екипът на УМБАЛ „Софиямед“:

Шокирани сме от случая!

Във връзка с публично предоставената информация от Софийска градска прокуратура, относно инцидент с малтретирано бебе на територията на УМБАЛ „Софиямед“ искаме да заявим следното:

Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ „Софиямед“ категорично осъжда криминалното деяние на акушерката. За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи до този момент не коментирахме подробности по него.

Екипът на „Софиямед“ бяхме първите, които констатирахме извършеното грубо посегателство срещу живота на новороденото. Това беше установено незабавно след вътрешно разследване от специално назначена комисия по заповед на Управителя на болницата поради съмнение за произхода и причините за влошаване здравословното му състояние и изясняване на фактическата обстановка за това .

Именно ръководството на УМБАЛ „Софиямед“ своевременно сезира компетентните органи за случая като им оказа пълно съдействие. Благодарение на навременната ни реакция беше стартирано разследване от органите на реда, довело до задържането на извършителката и повдигането на обвинението срещу нея.

Целият екип на АГ Клиниката на болница „Софиямед“ категорично се разграничава и дълбоко осъжда деянието на акушерката. До сега тя е демострирала качества като висок професионализъм и отдаденост при изпълнение на служебните си задължения. Постъпва на работа в лечебното заведение, съобразно нормативните изисквания на Кодекса на труда и след многобройни препоръки от нейни колеги и бивши работодатели. Притежава отлична биография, дългогодишен професионален опит, чисто свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство, констатиращо клиничното й здраве, сертификати за квалификация от съсловната професионална организация. По време на изпълнение на служебните си задължения в деня на извършване на деянието, акушерката не е дала никакви признаци за необичайно поведение. Именно затова случилото се ни изуми и потресе още по-дълбоко.

Ръководството на УМБАЛ „Софиямед“ и целият екип още веднъж се разграничава от нейните действия и ще продължи да указва необходимото съдействие на компетентните разследващи органи!