Позната ли ви е следната ситуация: През целия ден сте се хранили здравословно, яли сте много плодове и зеленчуци, пили сте достатъчно вода и приберете ли се вкъщи ви се приисква да хапнете само едно парче шоколад, само една малка купа спагети и малко ядки, но сте толкова гладни, че не можете да се спрете!

Преяждането е една от основните причини за натрупване на излишни килограми и затлъстяване. Много хора дори не си дават сметка, че поемат повече от необходимата им храна.

Ще ви кажем как да преодолеете атаката на вълчи глад! Трябва да се научите да спазвате следните прости правила:

Не се разсейвайте, докато се храните!

Много изследвания върху режима и условията на хранене доказват, че храненето пред телевизора или пред лаптопа води до преяждане. Концентрирайте се само върху храната и ще възприемете адекватно сигналите на мозъка за насищане!

Четете още: Малина показа мускули (снимка)

Подправки и аромати

Изследване, публикувано в престижното списание Flavour описва експеримент, при който на доброволци били предложени различни видове десерти. При еднакви други вкусови качества от онези, които били със силно изразен аромат, всички похапнали по-малко. Същото се отнася и за основни блюда, в които има повече пипер и чесън.

При стрес огладняваме по-често


В такъв момент опитайте да се разсеете малко. Обадете се по телефона на приятелка, излезте на разходка, прочетете интересна книга, поспортувайте. Движението помага да се освободите от стреса.

Не бъркайте глада с апетита

Когато почувствате непреодолимо желание да хапнете нещо, изпийте чаша топла вода или си измийте зъбите. Ще видите как мнимият глад ще изчезне и ще осъзнаете, че просто не сте била толкова гладна, колкото ви се е струвало.

И цветът на чиниите е от голямо значение


Ако той е същият като на храната, изядените количества са доста по-сериозни. Правен е експеримент, при който спагети, насипани в бяла чиния, се изяждат с 22% повече за разлика от случаите с цветни чинии.

Четете още: Диетка за след голямо преяждане