Риана никога не е могла да се похвали с елегантна и фина фигура, носейки дълбоките африкански корени в структурата на тялото си – едро дупе и здрави крака.

Но откакто излезе в заслужена почивка след края на дългото си и изтощително турне Риана успя да се погрижи както за близките и себе си, така и за фигурата и здравето си.

От известно време насам Риана печели все повече адмирации за така забележителната промяна на фигурата й.

Появата й на Наградите Грами бе своеобразна премиера на новата Риана, която изглеждаше елегантна и семпла в черната рокля на Armani.

Веднага след голямото събитие нейният личен треньор, фитнес инструктор и експерт по здравословно хранене, Харли Пастернак, издаде част от тайнството, в което е посветил Риана и стремежите й за нова, по-слаба, стегната и здрава фигура.

Сп.People са първите сдобили се с информация относно режима на певицата. Според тях Риана се е подложила на известната програма „5 Factor program”, която напоследък е завладяла не едно или две светски лица.

Резултатите, които виждаме са плод на прост, но добре балансиран хранителен режим и множество физически упражнения.

Според думите на самия Пастернак:

„Тя по природа има красиво тяло. В случай като нейния е необходимо стягане. Тя изглежда невероятно. Продължава да става все по-добре и по-добре.”

Когато е ангажирана с работа и концерти тя тренира по 3 пъти в седмицата, но когато е в почивка променя графика си и стига до 5 тренировки на седмица, като преди всяка тренировка извършва 30-минутно кардио.

Като част от кардио тренировката си Риана и инструкторът й са включили упражнения на веларгометър, скачане на въже, джогинг на пътека и подскоци.

„Тя може да прави всички тези упражнения в хотелската си стая или зад сцената,” допълва Пастернак.

Като всеки друг и Риана си има слабости, свързани с храната. Младата певица налита на солени изкушения като крекерчета, соленки, бисквити и различни тестени продукти.

За да се ограничи в консумацията им в хранителния й режим е включен високо протеинов бобен чипс (5 Factor chips), който е особено популярен сред звездите в момента.

Диета "5 фактора"

Тя се базира на 5 фактора и за това има конкретна причина.

5 е обединяващият принцип на цялата система: 5 хранения на ден, 5 елемента във всяко от тях, 5 е максималният брой съставки в рецептите, по 5 пъти упражнения на ден, 5 вида храни в кухнята... схващате идеята.

Ползата от честото хранене през деня поддържа ниски нива на инсулин, като по този начин по-малко храна се преработва в мазнини.

Това поддържа метаболизма в активно състояние, настроението се подобрява и нивото на стрес пада. 5-те елемента, които трябва да се съдържат във всяко ядене, включват:

1. Протеини: Доказано е, че те засищат по-добре от въглехидратите и мазнините. Освен това не се превръщат в енергия или мазнини толкова лесно, колкото въглехидратите.

2. Въглехидрати: Когато са с нисък и среден гликемичен индекс поддържат нивата на кръвната захар по-ниски, а вече сте наясно какво означава това.

3. Фибри: Между 5 и 10 грама фибри на всяко хранене ще допринесат за чувство на ситост, ще понижат нивата на кръвната захар и холестерола.

4. Полезни мазнини: Добрите мазнини са мононенаситени (зехтин, фъстъчено олио) и полиненаситени мазнини (маслата от риба, слънчоглед, рапица и ленено семе).

Лошите мазнини включват наситени (предимно в животински продукти като краве масло, мляко, кожата на птичето месо, както и маслото от кокос и палма) и хидрогенирани мазнини (намират се в пакетираните обработени храни, маргарина)

5. Напитки без захар: за да не ожаднявате и да не бъркате жаждата с глад.

Тренировка с 5 фактора

Включва по 5 тренировки на ден, всяка трае 25 мин и съдържа 5 фази:

1. 5 мин. кардио загрявка
2. 5 мин. упражнения за горната част на тялото
3. 5 мин. упражнения за долната част на тялото
4. 5 мин. трениране на гърба и корема
5. 5 мин. кардио

Понякога може да се окаже трудно да се придържате към постоянното число 5. Но пък приготвянето на ястия само с по 5 съставки звучи доста лесно.

Противниците на тази диета я критикуват, че защитава наскоро отхвърления принцип, че млечните продукти спомагат за отслабването.