В началото на есента, когато вече сме изчерпали солидна част от възможностите си за почивка, сме далеч по-склонни да включваме и спортуването в дневната си програма.

Обичайните занимания като тренировки с тежести, бягане на открито и на пътека или масовите аеробик-групи може би не ви мотивират достатъчно, но има и нови възможности, които ще разнообразят тренировката ви.

Ето и следващата:

Кардио пилатес

Популярната система от упражнения пилатес често наричат новата йога, защото е по-статична, но значително по-тонизираща.

Новата й разновидност, наречена кардио или динамичен пилатес обаче е нов и доста по-ефективен начин за поддържане на добра форма.

Тази тренировка има няколко варианта. В САЩ е популярен този, при който се използват предимно постелка, гирички и допълнителни пособия като топки, ластици или въженца.

В Европа пък се използват повече специални уреди за тренировка и разтягане.

Последните не са като типичното масивно фитнес-оборудване, а действат на принципа на съпротивлението чрез ластични въжета или пружини и нямат допълнителни тежести. Основният от тях се нарича Reformer и е най-популярният пилатес-уред, може спокойно да се използва и у дома.

Именно на Стария континент се практикува и още един вид тренировъчна програма – кардиолатес, в която се включват и колела, подобни на тези за спининг.

Най-големият плюс на подобрената пилатес-тренировка е това, че засяга мускулите на цялото тяло, при това еднакво добре.

Кардио елементът засилва изразходването на калории и топи подкожните мазнини по-добре, отколкото при стандартния и по-статичен пилатес.

У нас вече има няколко опита за създаване на подобни класове, но все още не сме чували за зала, която да разполага с Reformer-и. Но определено бихме пробвали часовете по кардиолатес.