Автор
Woman.bg

Нова работа, ново ежедневие: Ако родителят страда, детето също

След майчинство или дълъг период, през който сте била безработна, ви се налага да започнете работа. Дейност, която пренарежда ежедневието ви по неподправен начин. А детето ви се сърди! Плач, хленчене, капризи и бели... не позволявайте то да ви кара да изпитвате вина.

По какъв начин новото ежедневие оказва влияние върху детето?
Независимо дали става въпрос за реорганизация на всекидневната програма или коренната промяна в ежедневието, родителят, на който му се налага да започне работа е склонен да изпита вина спрямо семейството си, включително към детето. Имайте предвид, че децата усещат, когато изпитваме подобни чувства. Неизбежно е това да внесе смут в семейната организация и бит, но от нас зависи да се организираме, така че всички страни да са наясно с развитието на обстоятелствата. Следователно се питаме дали разговорът с детето преди промяната е задължителен?

Отговорът е – да! Редно е да му обясни какво предстои, по какъв начин ще минават дните, какво ви очаква. Много е важно да не наблягаме на понятието за “липса”. От друга страна не редно да говорим твърде много в дългосрочен план, защото това би уплашило още повече детето. И това независимо от възрастта му. При по-големите е хубаво разговорът да се проведе три/четири дни преди първия работен ден. С по-малките – ден/два по-рано. Избягвайте изразите тип: “Не се притеснявай...”, “Всичко ще бъде наред...” и др. Старайте се да представяте ситуацията по позитивен начин.

Какво да правим, когато детето започне да си отмъщава?
Разговор или не, някои деца не приемат лесно липсата на майка им. Следователно, за да изразят своето недоволство те започват да правят повече бели, да се сърдят, да плачат, някои дори стават агресивни. При всички случай трябва да обясним на детето, че е излишно да изпитва подобни чувства и че го разбираме. След това е редно да го успокоим, казвайки, че мислим за него по цял ден и че ни липсва.

Какво да правим в такива случаи?
Преди да започнем нова работа е хубаво да сближим детето с лицето, което ще се грижи за него, като ще сме в офиса. Детегледачка, баба или дядо, няма значение. Важното е то да свикне с новото присъствие. Успоредно с това можем да го приобщим при изграждането на новото ежедневие, интересувайки се какво би искало то да прави, докато сте на работа. Така в него се поражда чувство за отговорност и контрол върху ситуацията.