Автор
Woman.bg

Нова мода в борбата с целулита - хипокси терапия

Методът "хипокси терапия" добива все по-широка известност напоследък. Терапията е създадена и патентована на 3-ти октомври 1997 г. от спортния физиолог д-р Норберт Еггер.

Хипокси терапията се основава на дългогодишни научни изследвания. Тя е базирана на познания от спорта, физиологията и диетологията. Практикува се под надзора на кинезитерапевти.

Според доста мнения това е началото на нова ера в боди-шейпинг индустрията с доказана роля при борбата с целулит, упорити мастни натрупвания и отпусната съединителна тъкан.

Преди да се стартират процедурите, с всеки клиент се провежда подробен разговор и преглед

Хипокси терапията е метод за повлияване и манипулиране на собствения модел на кръвна циркулация на тялото чрез мобилизиране на кръвния ток и засилване транспорта на мастни киселини точно от проблемните области.

Става въпрос за лека и тонизираща аеробна тренировка с ниска интензивност (40% от максималното за организма натоварване), като третираните зони са поставени в условията на редуващи се налягане и вакуум.

По този начин кръвоснабдяването в тези области се засилва, транспортът на мазнини се ускорява и мускулите могат да ги използват за енергия.

Най-често методът се прилага с цел атакуване на зони като талия, бедра, седалище, колене – където се концентрират мастни натрупвания

Уредът, с който се извършва хипокси терапията, представлява съчетание от удобно, полунаклонено легло за горната част на тялото и стационарни "велопедали", поместени във вакуумна кабина за долната част на тялото.

При легнало назад положение и въртене на педалите налягането в камерата се променя ритмично на принципа на вендузите чрез мрежа от 400 интегрирани камери с дозиран натиск, насочени в областта на корем, бедра, задни части, паласки и крака.

Във фаза на вакуум се цели кръвната циркулация да достигне по-ефективно в мастната тъкан на крака и седалище. Във фаза без вакуум, въртейки педалите, мускулите помагат на лимфата и венозната система да транспортират мастните киселини далеч от тези зони.

В деня след процедурата се препоръчва спорт, и то най-вече силова тренировка. По този начин енергоразходът ще се засили

Първите видими резултати се отчитат след четири до шест посещения. Препоръчително е процедурите да се правят през ден или минимум 3 пъти седмично.

Терапията има и постефект, т.е. продължава да действа и след приключване на процедурите. В редки случаи желаният ефект настъпва 10 до 30 дни след края на прилагане на терапията.

Дами от шоубизнеса, които признават, че се подлагат редовно на хипокси терапия са Мел Би, Шерил Коул, Нина Николина и Мария Илиева.

Четете още: Тайните на Нина Николина

Бихте ли се подложили на тази терапия или злагате на добрите стари упражнения, съчетани с хранителен режим?

По материал на bbteam.bg