Автор
Борислава Крендева

Нова Година. Животът продължава. Събудете душите си!

из „Малката кибритопродавачка”

“То запали нова клечица. Видя се седнало под великолепна коледна елха. Тя беше още по-голяма и по-бляскава от елхата, която бе видяло през стъклената врата на богатия търговец миналата Коледа. По зелените клонки горяха хиляди свещички и отгоре я гледаха пъстри картинки, като онези, дето украсяват витрините на магазините. Малкото момиченце протегна нагоре и двете си ръце и... кибритената клечка угасна. Многобройните елхови свещички се издигаха все по-високо и по-високо. То видя, че това бяха всъщност ясните звезди. Една звезда падна и остави дълга огнена линия след себе си.”

Въпреки, че ние - съвременните "кибритопродавачи” сме заместили обикновения кибрит с модерни запалки и всякакви уреди доставящи топлина, въпреки че телата ни са защитени и осигурени, душите ни изстиват бавно и постепенно. Вътрешният ни термометър, може да отчете покачване по своята скала, само, чрез пълноценен човешки контакт и емоционална близост. А как да бъдем близки с друго човешко същество, когато така сме се отдалечили от самите себе си?!

Нямате си никого, страхувате се от обвързване, изоставени сте, далеч сте от приятели и роднини или се чувствате самотни сред хората около вас? На всеки може да се случи и никой не е застрахован, особено във времена на тежка несигурност, отчужденост, конкуренция и размити ценности.

Но, има някой , който никога няма да ви изостави и винаги ще бъде с вас - до последната клечка! Това си самият ТИ. Тялото на малката кибритопродавачка от приказката на Андерсен, не оцеля, но тя спаси своята душа. Припалвайки клечка след клечка, стоплена от истински важните моменти в живота си, тя успя да се усмихне на най-ценното, което никой и нищо не можеше да и отнеме. Напук на лютата зима: „Момичето отново драсна една клечка о стената. Наоколо всичко блесна и в светлината се яви баба й, така ясна, сияйна, мила и благословена.”

Запалете в себе си многобройните "клечки" на радостите, любовите и успехите от "кибрита" на своя живот. Нека този пламък освети лицата на хората, с които сте били щастливи, дори и вече да не са около вас. Благодарете им за безценните моменти, които сте получили от тях. Простете им страданието, което някога са Ви причинили и пуснете миналото да си отиде! Всичко което сте преживели - и добро и мъка, е Вашето богатство! То ще ви помогне да продължите силни и уверени напред към Новата година и новите хора в живота Ви - заредени с "кибрит" пълен с искрици божествена светлина и топлина.

(www.e-therapy.bg в "прическа и стил")