Днес ще се проведе вропейската нощ на музеите. Входът е напълно безплатен и желаещите ще могат да разгледат десетки експозиции.

Също така ще има игри с награди за обикаляне по музеите. Повечето галерии и музеи ще отворят врати в 18.00 часа и ще работят до 24.00 часа.

Музеят за история на София също ще се включи в инициативата. Той ще отбележи Международният ден на музеите, когато достъпът до археологическото ниво на базиликата „Света София“ ще бъде безплатен. Там ще имате възможността да видите археологическите останки от три раннохристиянски църкви, както и различни гробни съоръжения – цистови гробове, зидани гробници с полуцилиндричен свод и мозайки. На място ще има професионален екскурзовод, който ще изнесе безплатна беседа, за да научите повече за подземния музей и нещата в него.

За удобство на посетителите на музеите градският транспорт ще бъде с удължено работно време. До 01.00 часа ще работят трамваите по линия с номера 10, 12, 18 и 20, тролеите по линия с номера 2, 5 и 9, автобусите по линии с номера 9, 11, 94, 280 и 310. Метрото ще се движи до 01.00 часа.

Къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот пък обявява конкурс за фотографи любители на тема „Пиянството на един народ“ по повод 120-годишнината на първото издание на романа „Под игото“.

Участниците в конкурса трябва да са пълнолетни. Те могат да изпратят до три фотографии с размер 30х40 сантиметра. Крайният срок е 15 юни, а снимките се изпращат на адрес: гр. Сопот 4330, ул. „Васил Левски“ 1, къща музей „Иван Вазов“. В писмото трябва да има още информация с имената и възрастта на автора, адрес, телефон и e-mail за обратна връзка. Снимките ще бъдат оценени от жури, състоящо се от фотографии, художници и музейни специалисти. Победителят ще спечели парична награда на стойност 2 000 лева, уикенд за двама с две нощувки в Сопот и безплатни посещения на всички културно – исторически обекти в града. Неговият подгласник ще спечели уикенд за двама в града и посещение на интересните места, както и двупосочен билет за най-дългия лифт на Балканите. За трето място наградите са нощувка и вечеря за двама в Сопот и безплатна обиколка на забележителностите. На тримата победители ще бъдат раздадени грамоти и поощрения.