Автор
Woman.bg

Ноктите могат да алармират за появата на различни заболявания

Казват, че ръцете и в частност ноктите са огледало на културата на човека. Смята се, че по тях може да се разбере какъв е характерът му. Това обаче не е единственото нещо, което може да се разгадае по тях. По вида на ноктите може да се разбере и какво е състоянието на вътрешните органи.

Ноктите са пластини, изградени от кератин, и служат за предпазване на меките тъкани на пръстите. Различни причини могат да нарушат начина, по който изглеждат те. Като знак за настъпило заболяване или предвестник за такова ноктите променят цвета и структурата си.

При чернодробни заболявания, анемия, заболявания на лимфната система или на белия дроб например, по нокътната плочка се появяват белезникави петна. Тъмни линии под нокътя са признак за злокачествен меланом на кожата, а жълтокафяво оцветяване е знак, че в организма се развиват гъбични заболявания или псориазис. Захарен диабет може пък може да доведе до пожълтяването им. В случай че не са налице никакви заболявания, лилавият оттенък е сигурен знак, че човек е уморен и изпитва слабост от това. Появата на точки по ноктите обикновено е съпроводена от алопеция ареата (оплешивяване на петна).

Чупливостта на ноктите също е знак, че нещо нередно се случва в организма на човек. Тя подсказва, че са настъпили заболявания на черния дроб и ендокринната система, както и смущения в обмяната на желязо в кръвта. Според някои специалисти е и признак за появяващ се артрит.

Надлъжни бразди по ноктите са сигнал за нарушено кръвообращение, а напречни - за дефицит на цинк, от който страдат предимно вегетарианците. Напречните бразди са характерен симптом и на хората с нарушена функция на бъбреците, червата и стомаха. Вдлъбнатини, надлъжно разположени по нокътнатна плочка алармират за продължително протичащ възпалителен процес в тялото, пише segabg.com.

Подпухналост и зачервяване на кожата около самия нокът пък показва ниско съдържание на витамин А, калций и желязо.

Подгъването или изпъкването нагоре на ноктите може да говори за недостиг на кислород в кръвта, причиняващ сърдечни и белодробни заболявания като астма и цироза.

Не трябва да да се забравя, че структурата и цветът на ноктите могат да претърпят промени вследствие на употребата на медикаменти, лак за нокти, прекарана травма или почистващи препарати. В случай че промените се задържат трайно, консултацията с дерматолог е препоръчителна.

Четете още: Времето за сън се определя от възрастта