Помните ли кога за пръв път видяхте Nissan Juke на улицата? Не ви ли се стори шокиращо грозен и обидно различаващ се в сивата пътна обстановка? Притеснително несъразмерен, с глуповата физиономия, сякаш на младини е бил малка и кокетна Micra, която сега, омъжена и измъчена от живота, се е подула от всички страни и приела името на съпруга си...

И днес, три години по-късно, като че ли Juke си дойде на мястото. Тогава дизайнът му беше прекалено модерен и останалите коли просто не можеха да го приемат в задръстването си. Сега се вписва в уличния пейзаж, сега изглежда някак...красив. Дали ние сме се променили и сме възприели нови естетически възгледи, или другите коли са пристигнали в епохата на Juke, това не знаем, но едно е сигурно: карахме го и е супер!

Ужасно е невъзпитано да говорим в трето лице за някой, който присъства. Затова нека го оставим сам да се представи:

"Името ми е Juke. Не се срамувам нито от него, нито от извивките си. Дизайнът ми е в стил шише на Coca-Cola, като тялото на Мерилин Монро, и ако имаш проблем с това, карай кубче. Да стъпиш на LEGO дано!"

Лоши встъпителни думи, но Juke е такъв - дързък и безпардонен, а когато го настъпиш, ти отвръща. Той е особена смесена порода - баща му е SUV, майка му е малка хечбек кола. Любовта им пламнала някъде в Япония, а сега е детето им е навсякъде. И ние трябва да го приемем такова, каквото е - нито спортна кола, нито джип, а комбинация от двете. Не трябва да се опитваме да минаваме с него по пресечени терени, защото няма подходящ под за това; не бива да го мъчим на пистата, защото е твърде едро за там.

То е градска кола, която побира всичките ни предразсъдъци и покупки в огромния си 354-литров багажник с двоен под, гледа вместо нас с четирите си камери и хилядите си сензори, и ни кара да се чувстваме сигурни от малко по-високо. Стабилното му окачване не дава да се заливаме с "проклетото си кафе" когато караме по "скапаните ни улици", спира чудесно и има всякакви системи за сигурност, с които да не се пребием.

Да, японците са много прави, не ни трябва нищо повече.