Ниското кръвно налягане е нормалното състояние на кръвното по време на бременност. За такова се приема кръвно със стойност 90/50 и по-ниско. То се дължи на повишения обем кръв, който трябва да поеме нуждите на вашето бебе.

Основният симптом при хипотонията е свързан с припадъци и световъртеж. По принцип тя не се счита за такъв сериозен здравен риск, какъвто представлява високото кръвно налягане. По време на бременност обаче припадъците могат да породят сериозна загриженост.

Един от главните фактори, който е причина за понижаване на стойностите на кръвното през бременността е дехидратацията на бременната.

Друг фактор за ниското кръвно е съсредоточаването на кръв в таза и долните крайници на бременната, което води до по-малък приток на кръв към мозъка.

Следете кръвното си редовно, посещавайте лекаря си и бъдете спокойни, за да имате една пълноценна и здравословна бременност.

Има начини да облекчите симптомите на ниското кръвно:

Състоянието на хипотония можете да се облекчи като:

- Приемате много течности, най-вече вода.
- Лежете на една страна, а не по гръб. Така ще предотвратите притискането на седалищния нерв и нарушения в кръвопотока.
- Ако почувствате слабост, поседнете. Поставете главата си в по-ниска позиция от тялото, докато отмине неприятното чувство на замаяност.
- При преминаване от седнало в изправено положение, правете го бавно, без резки движения. Оросяването на мозъка ви е по-слабо в този период. В първия момент, след рязка промяна на положението на тялото, организмът не може бързо да изпрати нужното количество кръв до мозъка ви.
- Носете по-свободни и по-светли дрехи в горещините.
- Правете редовни физически упражнения или се разхождайте. Така ще подобрите потока на кръв в тялото ви и ще облекчите вашето ниско кръвно налягане. Не забравяйте обаче да изпълнявате само такива упражнения, каквито ви е разрешил лекарят ви.

Четете още: Жените губят способността да раждат естествено