Обичате сладко, но при това сте загрижени за фигурата си? Не е нужно да се отказвате от десертите. Винаги можете да се поглезите с нискокалоричен сладкиш.

Откажете шоколадовите бонбони, карамела и бисквитите и наблегнете на домашно приготвените нискокалорични сладкиши – например такива от сухи плодове, ядки, желе, извара, кокосови стърготини и т.н. Разбира се, трябва да помните, че и с тези продукти трябва да сте умерени, сушените плодове и ядките също са калорични. При това обаче за разлика от карамела съдържат редица полезни вещества, а не само чиста захар с ароматизатори и консерванти. Ако обичате печива, можете да си направите страхотни бисквити от овесени ядки, плодове (например банани) и обезмаслена извара. Дори и сладоледът може да се замести със замразен сок или охладено плодово пюре.


Бонбони от сушени плодове

Продукти:

* 100 гр. сушени смокини;
* 100 гр. фурми;
* 100 гр. сушени червени боровинки;
* 100 гр. смес от ядки;
* 30 гр. корнфлейкс или кокосови стърготини.

Приготвяне:

Запечете ядките на сух тиган, разбъркайте ги със сушените плодове и смелете всичко с месомелачка. Оформете от сместа топчета и ги оваляйте в кокосови стърготини или счукан корнфлейкс.

Желирани вишневи бонбони

Продукти:

* 200 гр. нектар от вишни;
* 10 гр. желатин;
* счукани ядки;
* кокосови стърготини.

Приготвяне:

Накиснете желатина в нектара. Когато набъбне, го разтопете на водна баня с постоянно бъркане. Разпределете сместа във форми за бонбони (може да ползвате пластмасовата вътрешност на кутия от бонбони), поръсете с ядки и/или кокосови стърготини и я приберете в хладилника, за да се втвърди. За да извадите лесно бонбоните, потопете долната част ан формата в гореща вода за малко.

Бонбони от сушени сливи с орехи и натурален шоколад

Продукти:

* 20 сушени сливи без костилка;
* 20 броя ядки по избор (лешници или бадеми);
* 1 натурален шоколад.

Приготвяне:

Накиснете сливите във вряла вода, за да омекнат. Сложете във всяка слива по една ядка. Разтопете на бавен огън шоколада, топнете в него всяка слива и я оставете на сладкарска хартия. Приберете десерта в хладилника, за да застине шоколада.



Сладолед от киви

Продукти:

* 8 бр. киви;
* 1 супена лъжица лимонов сок;
* 1 супена лъжица бял ром;
* 50 мл. сироп от тръстикова или кафява захар.

Приготвяне:

Обелете кивито, смелете го в блендер. Добавете останалите съставки и разбийте сместа на еднородно пюре. Прелейте го във форми по ваш избор и го приберете в камерата.

Поначало може да ви се стори, че тези сладкиши са просто някакъв заместител, който не може да се мери с любимите ви продукти. С времето обаче ще оцените не само вкуса на тези лакомства, но и благотворното им влияние върху фигурата ви.