Особено голяма е ползата от плуването за сърцето, тъй като по време на движение във вода се подобрява усвояването на кислород от тялото. Освен това плуването действа релаксиращо, тъй като движенията зареждат клетките с кислород.

Но вижте и какви още ползи за здравето и красотата на тялото можете да извлечете от този воден спорт.

Ще отслабнете

Плуването е отлично средство да свалите килограми и да се тонизирате, защото докато плувате е необходимо да задействате всички мускули, за да преодолеете съпротивата на водата. Само няколко дължини са необходими да раздвижите и тонизирате основните мускули. Ефектът от само няколко дължини може да се сравни с 1 час занимание по аеробика. Съпротивата на водата при плуване е 10 пъти по-голяма от съпротивата, която оказва на вашето тяло въздухът. Това е основна причина да горите повече калории при плуването. Според изследванията, при плуване се изразходват 25% повече калории отколкото при други упражнения.

Ще стегнете и тонизирате раменете и ръцете

Движенията по време на плуване стягат ръцете и оформят трицепса. Така ще избегнете увисване на кожата на подмишничната зона.

Ще оформите тънка талия

Плуването е най-хубавото упражнение за оформяне на талията. Загребванията в посока напред и назад имат въртеливо движение, което оформя изящната форма на талията.

Ще оформите здрав гръб

Плуването укрепва мускулите, които поддържат гръбначния стълб, като по този начин пазят гърба от бъдещи проблеми. Ако имате болки в раменете или кръста плуването е подходяща активност за вас, тъй като водата поема част от тежестта и не натоварва мускулатурата.

Ще стегнете дупето

В басейна едва ли ще забележите, че използвате бедрените си мускули в процеса на плуване. Резултатът ще го забележите по-късно, когато облечете стегната дреха по тялото.

Ще изваете невероятни крака

С плуване ще постигнете добре оформени и стройни крака. Упражненията във вода са особено жадящи хората с разширени вени, тъй като краката не се налага да поемат цялата тежест на тялото върху себе си, а гравитацията не придвижва лимфата надолу, което извън водата води до подуване, ако стоите прави твърде дълго време.