Автор
Кристина Кирова

Нина Симон: Свободата е липса на страх

На днешния ден през 1933 г. е родена великата джазова певица Юнис Уеймън, известна повече като Нина Симон.

Магнетичната изпълнителка се потапя в света на музиката още от ранна детска възраст, като започва да се интересува от пианото, когато е едва на 3 години и пее в хора на местната църква. Години по-късно тя продължава образованието си във висшето музикално училище "Джулиард Скуул" в Ню Йорк с класическо пиано, но прекъсва, поради липса на средства. Тогава започва да свири и пее в различни барове в Ню Йорк и постепенно се ориентира към стиловете джаз и блус, но не загърбва класиката. Въпреки неоспоримия си талант Нина Симон среща много трудности по пътя към успеха заради цвета на кожата си. След като вече е сред утвърдените имена на музикалната сцена, тя продължава да се бори срещу расизма.

Нина записва първия си албум през 1957 г., в който е включена легендарната песен „Little Girl Blue” и хитът „I Love You Porgy”. През годините Нина Симон сключва договори с различни музикални компании и издава няколко успешни албума, както и кавъри на популярни песни на Beatles и Боб Дилън.

Голяма част от творчеството на Нина Симон е вдъхновено от борбата ѝ срещу расизма, през 60-те тя е известна още като гласа на Движението за граждански права на чернокожите в САЩ, а най-популярните ѝ песни на тази тематика са „Young, Gifted and Black” и „Four Womеn”.



Уморена от музикалната сцена в САЩ и политическата несправедливост, талантливата певица избира да живее в други държави – Англия, Либерия, Швейцария и Барбадос. Нейни са думите "Свободата е липса на страх."

В средата на 70-те Нина се оттегля от светлините на прожекторите, както и от звукозаписното студио, но през 1980 г. се завръща с хита „My Babу Just Cares For Me”, който озвучава рекламата на парфюма Chanel No.5. Следва силен период в кариерата ѝ, през който Нина Симон прави много концерти. Тя е призната за талант от много влиятелни хора, сред които са Нелсън Мандела и Дейвид Боуи, който много често се допитвал до нея за професионални и лични съвети.

Певицата има два брака зад гърба си, като вторият е с мениджъра ѝ Андрю Страуд, за когото е известно, че е упражнявал психически тормоз над нея и от когото тя има дъщеря – Лиза Симон.

Нина Симон умира на 21-и април 2003 г. на 70-годишна възраст в съня си. Причина за смъртта ѝ е рак на гърдата.

Четете още: Горещото любовно писмо на Хемингуей до Адриана, последната му муза