Прогнозата за времето ни предвещава няколко дъждовни дни, затова решихме да ви запознаем с интересни факти за него от различни страни.

- В Португалия дъждът представлява уважителна причина да не отидете на работа.

- В Пара жителите сверяват часовниците си по дъжда, тъй като пороите се изсипват по едно и също време.

- Всъщност дъждът няма миризма. Ароматът, който асоциираме с дъжда, се отделя от актино- и цианобактериите. А веществото, придаващо миризма на дъжда, се нарича геосмин.

Четете още: Елегантна стрийт визия

- Дъждът е причината за появата на прогнозите за времето по радиото. Когато американски собственик на радиостанция бил застигнат от дъжд, той открил нова рубрика за прогнози на времето, която транслирала по няколко пъти в денонощието.

- В гореща и суха Ботсвана хората се поздравяват с думата „пула“, която означава „дъжд“. Националната валута на страната също се казва „дъжд“.

- През ХVІІ век във Великобритания е приет закон относно дъжда, според който грешното прогнозиране на времето се наказва със смърт.

Четете още: Видео: Малко момиченце открива дъжда

Човек може да остане съвсем сух под дъжда, ако се намира в пустинята. В пустините всъщност често валят дъждове, но никой не разбира за тях, защото капките капките просто не стигат до земята. Те се изпаряват във въздуха от горещината.

- Всички използвани от синоптиците определения на дъжда имат точни рамки. Например „краткотраен дъжд“ означава продължителност на валежа под 3 часа. „Очаквани валежи“ означава продължителност на дъжда поне 1.5 денонощия. „Без съществени валежи“ изобщо не означава, че няма да вали, ами че няма да падне повече от 0.3 литра на квадратен метър.

- В американския град Уайнсберг (Охайо) от сто години вали на 29 юли.

- Днешно време можете да си направите изкуствен дъжд. Частици сух лед се изхвърлят от самолет върху облак, в облака въглеродният двуокис се обгръща с вода и пада като снежинка. затопляйки се по пътя, образува капка. По този начин хората могат да се борят със сушата и да разсейват облаци.

Четете още: 61% от мъжете флиртуват повече през лятото

- Приблизително един на сто милиона души страда от алергия от дъжд. Всяко едно излагане на дъжд на подобен човек води до зачервяване на кожата, отоци и понякога дори смърт.

- Най-тежките зърна град са паднали от небето над гр. Гопалгандж на 14.04.1986 г. Теглото на едно зърно град е надвишавало 1 кг., а при тази „градушка“ са загинали 92 души.