Автор
Woman.bg

Неправилното хранене и стресът са пряко свързани

Повечето хора знаят, че постоянната употреба на голямо количество мазнини е опасна за здравето, но трудно можем да си представим степента на тази опасност.

Дори само една закуска, богата на мазнини, може да доведе до неприятно последствие за сърдечно-съдовата система, тъй като след приемането на такава храна човек реагира по-силно от обичайното на различните стресови ситуации.

В хода на своето изследване, учените от университета “Калгари” са проверили стресовите реакции на напълно здрави възрастни доброволци. Резултатите са публикувани в априлския брой на списание Journal of Nutrition.

Четете още: Мазнините по талията водят до астма

Вечер всички участници са се въздържали от вечеря, но по време на закуска разделени на две групи те са приемали или мазна храна (в конкретния случай т.нар. fast food) или обезмаслена (овесени ядки с мляко, обезмаслен йогурт). Допълнително всички са приемали и хранителни добавки, за да се балансира съдържанието на натрий и калий в организма. Количеството на приеманите калории, приемани от двете групи, в крайна сметка е било напълно еднакво.

Два часа след закуската участниците са били изложени на физически и психически изпитания: решаване на трудни математически задачи, изказване през голяма аудитория на емоционална тема или продължително задържане на ръката в ледена вода, пишат от zdrave.bg

При тези ситуации учените са наблюдавали състоянието на сърдечно-съдовата система. “Доброволците, закусвали с мазна храна, се отличаваха с по-голяма възприемчивост към сърдечно-съдовата система, т.е. при тях по-силно се променяше кръвното налягане, пулсът и състоянието на кръвоносните съдове”, разказва Фабиджана Джакули, един от авторите на изследването.

А неговият ръководител доктор Тавис Кембъл подчертава: “Най-поразителното е не самото негативно въздействие на мазната храна върху състоянието на организма, а това, че негативното въздействие се усеща веднага след еднократното приемане на такава храна”.

“Изследването показва вредата, която причинява на организма мазната храна. То потвърждава, че атеросклерозата и високото кръвно са следствие на диетите, богати на мазнини, а силната продължителна реакция на сърдечно-съдовата система на стреса е свързана в бъдеще и с хипертонията”, заявява Кембъл и допълва “Хората имат сериозен повод да се замислят върху това как се хранят”.

Учените напомнят и факта, че в много страни рязко се увеличава броят на хора с тегло над нормата: “Забраната за употреба на мазна храна не е изход от положението. Най-важното е хората да получат необходимата информация, за да направят своя осъзнат избор”.

Четете още: За ползите от розмарина