Автор
Woman.bg

Неподозирано вредните навици от всекидневието ни

Да се откажем от вредните си навици може да се окаже доста трудна задача. За особено непосилно се смята загърбването на тези, които до този момент сме приемали за полезни.

Съставихме списък от 7 навика, за които не сме подозирали какви вреди могат да нанесат на нашето здраве:

1. Потискането на кихавицата



Когато затворим уста и зпушим нос в момент на кихане, вътречерепното налягане значително се повишава. Кръвта навлиза рязко в мозъка, като притиска нервната тъкан и стеснява кръвоносните съдове. Това може да причини главоболие и проблеми със слуха. Никога не потискайте кихавиците си. Те са естествена реакция на организма.


2. Използването на парфюм



За да ухае нашият парфюм силно и ароматно, в него обикновено има много синтетични вещества. Тези изкуствени съставки предизвикват замайване, гадене и дори сънливост. Освен това дразнят кожата, очите и гърлото. Затова е добре да нанасяме своя парфюм в добре проветриво помещение или да използваме такъв, който е богат на естествени етерични масла.


3. Съхраняването на храна в пластмасови кутии



Повечето пластмасови кутии съдържат химикали за по-голяма гъвкавост, като фталат и бисфенол. Ако храната стои по-дълго време в тях, част от изкуствените химикали навлизат директно в нашия обяд и при консумация оказват влияние върху ендокринната ни система. Много по-добра идея е да използваме контейнери от стъкло, неръждаема стомана или керамика.


4. Миенето на зъбите веднага след хранене




Стоматолози съветват да мием зъбите си поне 30 минути, след като сме похапнали. Ако имаме възможност, най-добре след един час. Всички храни и напитки, особено силно киселинните, оказват неблагоприятно въздействие върху емайла на зъбите, както и върху слоя под него (дентин). Движението на четката избутва киселината полепнала по емайла във вътрешния слой на зъба.


5. Честото използване на антибактериален сапун




Знаете ли, че нашето тяло притежава естествена защита – голямо количесто полезни бактерии, които живеят по кожата. Честото използване на антибактериални сапуни прекалено стерилизира ръцете, което противно на вярванията, създава благоприятна среда за разпространение на вредните бактерии. Съветът на дерматолозите е да ги използваме не по-често от два пъти седмично или в случай на порязвания, одрасквания и ожулвания.


6. Носенето на тесни дънки



Въпреки, че са много актуални, тесните дънки оказват постоянен натиск върху кожата и нервните окончания. Непрестанното чувство на дискомфорт подсъзнателно влияе на цялата нервна система. И ако това не ви е достатъчно, за да се откажете от този фешън артикул, ето още един факт – намаленият приток на въздух до краката ви може да предизвика сърбеж и дори изтръпване.


7. Пиенето на прясно изцеден сок



Малко от нас знаят, че всъщност фрешът е полезен само в малки количества. А при някои заболявания може дори да нанесе сериозни вреди върху нашето тяло. Например сокът от грозде не е препоръчителен за хора с наднормено тегло или такива, които страдат от диабет. Освен това всички видове фреш са силни алергени. Особено внимателни трябва да бъдем, когато даваме такива сокове на малки деца – само малко количество и винаги след консултация с педиатър.