Празниците наближават и след постите или някоя и друга набързо спретната диета тип „пролетно прочистване“, в съзнанието ни неканен нахлува образът на топъл пухкав козунак. Да не говорим за децата ни, които свързват празника по-скоро с шоколадовите яйца и зайци, отколкото с рисувания символ на Великден. Но да бъдем добри – празник е! И ритуално слагаме в кошниците всичко онова, от което по принцип се въздържаме.

Битката с килцата е ясна, като ритъма на тангото – две крачки напред, една назад (за съжаление). С помощта на драконовски диети си решаваме проблема почти професионално. И в задоволството си не забелязваме онази скрита заплаха, която много скоро се превръща в явен проблем – естетически и здравословен.

Врагът

Скритите захари. Активни по всяко време на денонощието и особено опасни по празници, когато „вкусно“ става ключова дума. Попаднали в устата ни, захарите с помощта на бактериите, произвеждат киселини, които започват да разграждат минералите на зъбите, образуват малки цепнатини и впоследствие се превръщат в кариес. Защо се наричат скрити? Защото са навсякъде около нас, а ние дори не подозираме за съществуването им – нали не са рафинирана захар?

Знаете ли, че…

Повечето детски дъвки съдържат 67% захар, стафидите и сушените плодове – 56%; зърнените закуски – 33%; а кетчупът – 28%. В класацията са също безалкохолните напитки, чипс, консерви и сосове. Т.е. това, че храната не е сладка, не я прави лишена от захари.

Противодействие

Вариантите са поне 2:

1. Драстичен - спираме захарта.

Това е несериозен подход, който носи колкото ползи, толкова и вреда. Да, можем да я редуцираме и в тази посока преди дни Световната Здравна Организация призова препоръчителният дневен прием на захари да се намали наполовина - от 10% досега на 5% от приеманата от нас енергия на ден.

2. Превантивен – за да запазим удоволствието си от любимите храни, но с осигурената защита на зъбния емайл, отвътре – навън.

Правилото 2X2

Мийте зъбите си 2 пъти на ден минимум по 2 минути, следвайки 5-те златни стъпки за ефективно почистване на зъбите, разбира се, с подходящата паста за зъби, която съдържа флуорид. Флуоридът изгражда защитен слой срещу захарите и в същото време запълва вече създадените с тяхна помощ микроскопични драскотини. Онези, които иначе бързо биха се превърнали в кариес. Така, следвайки тези простички правила, достигаме до COMPLETE CARE, или защитата, от която имаме нужда – жени, мъже, деца, цялото семейство.