Над 20 000 проучвания са разглеждали употребата на кафе през последните няколко десетилетия. В последно време все повече и повече отчитаме реалните ползи за здравето от консумирането на кафе, но те трябва да бъдат съпоставени с възможните негативни последици. Именно за тях днес ще си говорим.

Сутрин много от нас обичат миризмата на кафе. Някои го предпочитат силно, други по-слабо, със сметана и захар, или просто черно.

Идеалната „доза“ е трудно да се определи, тъй като вижданията на хората за „чаша кафе“ варират широко, също както размерите на чашите за кафе.

Четете още: Вредни комбинации от храни и напитки

Да, кафето ни помага да се разсъним и концентрираме по-добре, но това не означава, че няма странични ефекти, които се отразяват негативно на тялото ни.

Не се притеснявайте, една чаша на ден няма да ви навреди, но ако увеличите дневната доза кафе, то може да предизвика нежелани последствия.

Пристрастеност

Вярвате или не, кафето води до пристрастяване. Това, че не пием по 20 чаши кафе на ден не означава, че не сме пристрастени. Ако човек не може да изкара един ден без кафе, се смята за малка зависимост.

Безсъние

Консумацията на твърде много кафета може да доведе до безсъние, особено ако се консумира вечерта. Кафето ни държи будни и обикновено прекарваме неспокойна нощ и се запитваме защо не можем да спим добре. Съветваме ви да избягвате големите количества кафе след 16 часа.

Целулит

Точно така! Пиенето на кафе може да увеличи появата на целулит. Кофеинът има дехидратиращ ефект и тялото ни запазва натрупаната вода. А задържането на течности е една от най-честите причини за целулит. Освен това дехидратацията може да предизвика главоболие и гадене.

Четете още: Витамин D срещу зимната умора

Емоционална умора

Кофеинът ни дава повече енергия и ни помага да се събудим. Въпреки това, той пречи на тялото ни да почива правилно. Консумацията на твърде много кафе дава допълнителна енергия, която може да бъде изразходвана през деня, но нощем, когато трябва да си почиваме, кафето ни кара да се чувстваме по-уморени и емоционално изтощени.