Понеделник сутрин. Ставате трудно от леглото, бавни сте, не е лесно да се концентрирате върху работата, чувствате неразположение. Учените вече имат обяснение за това, пише Daily Mail.

Най-вероятно страдате от социален джетлаг. Отпуснали сте се и сте си отспали през почивните дни и сте изтощени в понеделник, защото на организма ви му е трудно да понесе ранното ставане. Това изтощение може да продължи до сряда.

Учени от университета Ръш в Чикаго проведоха изследване, което показа, че скоростта на реакциите и силата на паметта в понеделник сутрин спада. През уикенда тялото се настройва на по-дълъг сън и ставането в понеделник е проблематично. И докато при пътуване през няколко часови пояса „джетлагът“ е обикновено 1-2 пъти годишно, то уикендовият е всяка седмица.


Терминът "социален джетлаг" (от англ. jet lag – несъвпадение на биоритъма на човек с дневния ритъм заради нощни смени или смяна на часовия пояс) е въведен от германския изследовател Тил Рьонеберг, който установява, че този феномен може да се отрази негативно на здравето, като увеличава употребата на алкохол, никотин и кафе и подпомага натрупването на излишни килограми.

Последното му проучване, обхванало 65 000 жени и мъже, показва, че хората с различен режим на сън в дните през седмицата и през уикенда е три пъти по-вероятно да надебелеят и натрупат свръхтегло от тези, които са със сходен режим всеки ден.