Наскоро беше опровергана препоръката, според която, ако искаме да отслабнем, не бива да се храним след 18 часа.

Повечето диетолози са на мнение, че може да влезем във форма бързо и здравословно, ако следваме дневните биоритми и се вслушваме в сигналите на тялото си.

Така например ако сутрин не сте гладни, не се насилвайте с обилна закуска – вероятно тялото ви е в режим на топене на мазнини по това време на денонощието.

Четете още: А вие купихте ли си канелено масло?

По същата логика, ако вечер изпитвате глад и не хапнете, организмът ви ще започне да пести енергия и да трупа мазнини.

Гладът никога не е добър вариант, затова вместо да се тормозите, просто добавете към менюто си правилните продукти.

За да избегнете преяждането, имайте предвид, че усещането за ситост се появява 15-20 минути след приема на храна. Затова е най-добре да ставаме от масата с леко чувство на глад.

Освен това имаме склонността често да бъркаме жаждата с глад. За да избегнете погрешното тълкуване на сигналите от мозъка, пийте не по-малко от 1,5 л вода дневно, а ако по някое време рязко ви се прииска да хапнете нещо, първо изпийте чаша вода – вероятно след 15-20 мин „гладните фантазии” ще изчезнат.

Всекидневната консумация на 1,5-2 л вода ускорява процеса на отслабване, ликвидира отоците и подобрява дейността на стомаха.

Постарайте се да контролирате целия процес на прием на храна. Например ако се храните пред телевизора или пред компютъра, ще изяждате двойно количество.

Не забравяйте, че здравословното хранене и начин на живот включва и спортуване, както и грижа за тялото, което, започвайки “да спада”, може да стане слабо и отпуснато. Мускулите и ставите трябва да се натоварват в съответствие с килограмите, които искате да свалите под наблюдението на треньор. Най-добре е да започнете с аеробни натоварвания. Добър помощник в борбата за намаляване на теглото са аква аеробиката и пилатес.

Четете още: Всяка диета действа, ако се спазва

За да не увисне кожата ви в периода на бързото спадане на теглото, трябва всяка вечер да мажете проблемните места - особено бедрата, корема и хълбоците - със скраб от кафе и крем, в който са разтворени две таблетки мумио. Тези прости процедури ще гарантират, че кожата ви ще остане мека и гладка като кадифе и ароматна, и най-важното - еластична и опъната.