По това време на година обикновено не се замисляме толкова за диети и килограми. Причината е, че след лятото сме в що-годе добра форма. Стресът от излишните мазнинки ни връхлита след зимните празници. Те обикновено са последвани от строги режими и сериозни упражнения и всичко това в името на красива и стройна фигура напролет.

Страним от крайностите и изтезаващите диети един-два пъти в годината не са ни по вкуса. Предпочитаме умереното контролиране на теглото, поддържане на тонуса на мускулите (но не ежедневно и до припадък) и от години залагаме на здравословните закуски между храненията.

Независимо дали ви се хапва нещичко преди обед или пък преди вечеря, ви уверяваме, че има вкусни храни и напитки, които не крият в себе си огрооомно количество празни калории.

Приятно четене и след това хапване!

Чаша гъсто, топло какао

Тази вековна напитка е сякаш създадена за студените дни и вечери през есента и зимата. В една чаена чаша от гъстото, топло какао има около 98 калории.

За да си приготвите напитката имате нужда от 2 ч.ч. Прясно мляко, ¼ ч.ч. Кафява захар, 1 ½ ч.л. Царевично нишесте и чаша какао на прах.

Смесете млякото, какаото, нишестето и захарта в дълбок тиган или малка тенджерка. Варете ги на средна топлина и често разбърквайте, докато не заври. Махнете го от котлона и се насладете с още някой на тази „лепкава“, какаова, гъста магия.

Праскови и сирене

Това е много вкусна закуска – богата на протеин и ниска на калории. Имате нужда от извара, мъничко кисело мляко за консистенция и праскови/нектарини, нарязани на парченца и добре разбъркани с млякото и изварата.

Протеинови блокчета

Също много подходяща междинна закуска – фъстъчени енергийни блокчета. Те са пълни с ядки, семена и сушени плодове и представляват най-добрият избор за леко хапване преди тренировка или пък сутрин вместо закуска.

Нужни са 1/ ч.ч. Печени фъстъци, 1 ч.ч. Стафиди, 2 ч.ч. Овесени ядки, 1 ч.л. Ванилов екстракт, ½ ч.ч. Мед, ½ ч.ч. Сурово слънчогледово семе, 1 ч.ч. Фъстъчено масло (по възможност домашно приготвено или купено от специализиран био магазин).

Смесете всички съставки, разстелете ги в подходяща тавичка или малка йенска купа и оставете сместа да престои 1 час слабо загрята фурна (докато се втвърди). Нарежете на парченца и се насладете (не прекалявайте обаче; едно блокче ще ви засити).