Всяка сутрин преди да се изстреляме към работното си място, си взимаме ободряващ душ, след което се подсушаваме набързо, обличаме се и потегляме, без да се замисляме много, много дали не вредим на тялото с някой от навиците си.

Всъщност обличането преди да сме се подсушили напълно влияе неблагоприятно върху влагалището ни и може да предизвика гъбични инфекции, макар и да поддържаме добра хигиена. Ето защо:

"Гъбичните инфекции се разрастват във влажна среда. Затова например жените развиват повече подобни инфекции през горещите летни месеци, когато плуват в басейните или морето, и след това банските им изсъхват бавно. Също така, когато навън е горещо се потим много в областта на гениталиите и те се превръщат в благоприятна среда за развитието на гъбични инфекции. Всички жени живеят с бактерии във влагалището си, защото те са част от природата им, но важното е да бъде поддържан баланса, тъй като той диктува здравословното състояние.

Сред нарушителите на равновесието са топлината, потенето и триенето в гениталната област. Те могат да доведат до раздразнение, както и до промяна на pH баланса и по този начин ви осигуряват така неприятните инфекции, които ви причиняват силен дискомфорт и дори болки.“ споделя д-р Джейсън Джеймс, уважаван специалист в сферата на гинекологията.

Затова дами, в случай, че сутрин сте притиснати от времето, след като се изкъпете, първо облечете останалите си дрехи, докато областта около гениталиите ви не изсъхне напълно и след това обуйте бикините си. Д-р Джеймс съветва и да носите памучно бельо, защото то позволява на влагалището ви да диша и по-трудно допуска потене.

Без значение дали ще използвате кърпа, за да се подсушите или просто ще изчакате естествения процес на съхнене, е добре да отделите няколко секунди, преди да се облечете, за да си спестите гъбични инфекции, особено ако сте склонни към тях.