Майонеза, яйчен крем, крем брюле... в кулинарията има множество рецепти изключващи жълтъците от основните съставки. След като счупим яйцето, какво да правим с жълтъците? Извърляме ги. Вече не.

Те са основна съставка в кулинарията, но за определени рецепти, жълтъците са излишни, като например за направата на целувки, френски макарони или мус. Тогава, какво правим с тях? Изхвърляме ги! Не! В никакъв случай.

Съществуват множество начини да (пре)работим жълтъците, така че да ги оползотворим правилно.

Но преди всичко е редно да си зададем въпроса, дали можем да съхраняваме жълтъците?

Вариант 1: В хладилника

За разлика от белтъците, които издържат до 4 дни в хладилника, жълтъците са сравнително по-трудни за съхранение. Колкото и странно да звучи, те губят от своята водна основа – следователно се “дехидратират”. Въпреки това е възможно да ги запазим за едно известно време на студено. За тази цел е редно да ги сложим във вода и да покрием съда, в който сме ги сложили, с фолио.

Вариант 2: Във фризера

Замразяването на жълтъците е строго забранено, които ще придобият желатинова текстура. Въпреки това има начин да ги съхраняваме във фризера, стига яйцата да са свежи. Тайната се крие в щипката сол, която прибавяме към разбитите жълтъци. След това ги слагаме в найлонов плик за съхранение във фризер и готово. Същото може да направите и със захар.