Човек изхвърля доста големи количества храна всеки ден, без да се замисля.

Не всяка храна съвпада с индивидуалния вкус на различния индивид, но във всеки хранителен продукт има нещо полезно.

Понякога изхвърляме такива неща от плодовете и зеленчуците, без да се замислим колко ценни са всъщност.

Ябълкова кора

Антиоксидантът, наречен кверцетин, се съдържа в нея. Той е мощно противовъзпалително средство. Полезен е както за мозъка, така и за белите дробове. Също така, в кората на ябълката се съдържат повече фибри и витамини, отколкото в самата ябълка.

Портокалова кора

Според изследване от 2004 година, в кората на портокала се съдържа вещество, което намалява холестерола повече от всяко лекарство. Други вещества пък, са полезни против сърдечни болести и възпаления. Консумацията е съвсем лесна. Не е нужно да гризете самата кора. Просто я настържете, за да овкусите любимото си ястие.

Кора на диня

В любимият ни през лятото плод се съдържа аминокиселината Л-цитрулин. Тя подобрява спортните постижения на атлетите и е полезна при мускулни болки. Освен това се смята, че Л-цитрулинът премахва азот от кръвта.

Четете още: 3 начина за успокояване на главоболието

Тиквени семки

Следващият път, когато чоплите тиквени семки, заделяйте люспите. Половин чаша от тях съдържа повече от дневния препоръчителен прием на магнезий, чиито ниски нива водят до сърдечни проблеми, остеопороза и главоболие. Семките са богати на желязо, протеини, както и на растителни съединения, наречени фитостероли, които са доказали, че намаляват лошия холестерол.

Картофена кожичка

В месестата си част картофът също има какво да предложи, но кожата му съдържа много повече фибри. Картофът съдържа много витамини от група В и С, желязо, калций и калий. Това не означава да си поръчвате картофени кожички в бара. Напротив, придържаме се към печените картофки, но задължително с кожички.

Четете още: Пасивното пушене уврежда и слуха