Навсякъде чуваме и четем за Суперхраните. Самото им наименование звучи странно, претенциозно и изкуствено. Това само по себе си е предпоставка да не им се доверяваме, да ги гледаме отстрани с леко повдигнати вежди и да смятаме, че тези храни със сигурност са бъкани с химия или просто са поредната прищявка на вегетарианците.

Всъщност, подобни твърдения са далеч, далеч от истината.

Направихме си простия труд да потърсим мнения и информация за Суперхраните и да научим повече за тях.

Както вече ви споделихме, сме започнали усилено да влизаме във форма, което изисква освен усилия, воля, издържливост и хъс, така и правилно хранене и познания по въпроса с хранителните добавки.

Една основна част от здравословното поддържане на тялото „в час” са въпросните Суперхрани, които според специалистите трябва да присъстват ежедневно в менюто ни.

Какво значи Суперхрана?

Някои храни са толкова богати на полезни вещества, че според учените могат да забавят чувствително основните проблеми на стареенето, като сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, някои видове рак.

Те са мощни източници на чисти протеини, витамини, минерали, ензими, антиоксиданти, полезни мазнини, незаменими амино- и мастни киселини и други нутриенти, те представляват уникална многообещаваща част от хранителния пъзел.

Освен за грижата за здравето те подпомагат за развитието на мускулите в тялото, регулират метаболизма и, както се досещате, са първи помощници в процеса на поддържане на идеално тегло.



Какво се случва, когато не си набавяме необходимото количество Суперхрани?

Живеем, но на по-бавни темпове и постепенно губим своите способности, енергия и тонус, качеството на живота ни се влошава, независимо от материалните ни постижения и финансовите ни възможности.

Оформилите се с времето проблеми – като болки в гърба, в главата, ставни възпаления, артрит, заплахи от рак или безсъние, започват да стават все по-явни. Един ден болката става хронична и причинява все повече дискомфорт.

Какво се случва, когато приемаме Суперхрани?

Когато се храним с тях, ние си набавяме градивни елементи за всяка една своя клетка от тялото си, за да може то да се пребори с „лошите" клетки, болните органи да се излекуват сами и организмът да работи все по-добре като едно общо цяло и да ни служи по-добре.

Ето и списък с най-достъпните Суперхрани:

Протеини: чисто червено месо, пилешки гърди, пуешко бяло месо, сьомга, Омега 3 мастна киселина, яйца, кисело мляко, черен боб, тофу и др.

Плодове и зеленчуци: спанак, домати, броколи, зеле, портокали, боровинки, малини, годжи бери, банани, грейпрфрут, краставици и др.

Въглехидрати: овесени ядки, бобови култури, зърнени култури като киноа и амарант.

Полезни мазнини: ядки, авокадо, зехтин, рибно масло, кокосово масло и кокосово мляко.

Всеки път, когато седнете да се храните погледнете чинията си и се запитайте „Къде е Суперхраната в това ястие?” Винаги мислете за това и с времето просто ще свикнете с тях и ще ги използвате като всеки друг продукт, присъстващ в семейната кухня.

Ето и една много проста, бърза и лесна рецепта за Пълнени яйца, с която можете да изненадате гости или дори да заместите което и да е ядене през деня. Рецептата е с 6 яйца, но за едно ядене ви трябват НЕ ПОВЕЧЕ от 2-3 яйца! Съчетайте ги с огромна салата.

Снимка: Bodyrock.tv



Пълнени яйца

Необходими продукти:

6 бр. твърдо сварени яйца
6 чаени лъжици кисело мляко
2 чаени лъжици дижонска горчица
2 чаени лъжици ситно нарязан лук
2 чаени лъжици мед
1 чаени лъжици червен пипер
Чили на прах

Начин на приготвяне:

Разрежете сварените яйца на две и извадете жълтъците им.

В отделна купичка намачкайте жълтъците, добавете им кисело мляко, горчица, лук, мед, червен пипер и чили на прах.

Разбъркайте добре и със сместа напълнете белтъците.