Имате ли си спортен или фитнес кумир? Или просто личност, чийто фитнес блог/влог следите с голям интерес?

Нашите са няколко, но любимките в класацията несъмнено са 3 дами – Зузана Лайт, Инес Субашка и Руми Илиева.

Те не нямат нищо общо с хипер напомпаните, вманиачени фенове на мускулите. Те са красиви спортистки, които знаят как да се грижат за себе си и искат да предадат знанията и опита си на останалите.

Та по повод тях и още десетки хиляди хора по света, за които активният начин на живот е приоритет, ви представяме няколко техни навици, изградени с години упорит труд, които могат да ви вдъхновят и поведат по нов път – пътят на спорта, красивото тяло и крепкото здраве.

За тях ежедневните упражнения са като въздуха и храната

За тренираните им тела упражненията са най-приятната дейност на света, разтоварва ги от негативната енергия, но засилват позитивната енергия, ободряват ги, правят ги щастливи и все по-атлетични. И тук не става въпрос за „блъскане“ по половин ден в залата, а за тренировка от максимум 1 час!

Планират времето напред и никога не търсят бързи и временни решения на проблемите

Без план (макар и изграден условно, защото никога нищо не е 100% сигурно) денят, а и животът като цяло, неизбежно ще тръгне по течението, без попътен вятър и сигурен пристан. Освен очертаването на целите, спортистите вярват в едно нещо и никой не може да ги разубеди в противното – няма лесен път до там, докъдето си струва да стигнеш! Нищо хубаво не е лесно и ако си истински воин с воля, искаш да постигнеш целите си и да последваш мечтите си, то се стягай и действай.

Не изпускат възможност да се пораздвижат

Всяко занимание, което е извън офиса, дома и дори спортната зала, е добре дошло за истинския атлет, независимо дали е такъв по душа или по призвание. Чувството да се раздвижат и да не се залепят за стола ги кара да летят от щастие.

Те следят прогреса си

Предизвикателството, пред което те доброволно се изправят всеки ден, е измерването на постигнатото – колко издържливи са станали, колко са свалили и качили като обиколка, колко пъти са направили дадено упражнение и дали са „били рекорда си“. Тази нагласа, да проследяваш развитието си, е от особено значение за всяка сфера в живота. Така мотивацията се поддържа на високо ниво, състезателният дух не ни оставя безучастни към себе си и света наоколо, постигнатото винаги ще носи радост, гордост, но и страст за покоряване на нови върхове.

Фокусират се върху това да правят възможно най-добрите избори

Всеки има право на избор и всеки сам решава какъв да бъде той. Оправданията и вайканията не са сред дисциплините на спортистите. Изборите, които правят започват от трапезата и свършват до съдбовни решения като смяна на работа, сключване на брак и пр. Навикът да обмисляш всичко в полза на онова, което е най-добро за теб, е сигурен ключ към постигане на щастие и удовлетвореност в максимална степен. Ако сбъркаш, поне ще знаеш, че вината е изцяло твоя, а не си жертва на обстоятелствата.

Хранят се с истинска храна

Изключваме спортисти като бодибилдърите, например, на които им се налага да взимат химия и добавки. Спортът им го изисква – в реални условия тялото не може да постигне толкова релеф и маса и затова те прибягват до онези „лоши“ съставки. Но атлетите, на които се възхищаваме и от които има какво да научим, залагат на храната! Едно от основните им правила е да се хранят с храни източници, а не преработената до неузнаваемост тяхна версия.