Много дами (и не само!) биха искали да разбират от мода и винаги да се обличат ефектно. Може ли човек да се научи на това?

Ние сме сигурни, че може. Опознайте тайнствения свят на модата, изучете историята й и се научете да различавате тенденциите, да разпознавате добрите идеи. Предлагаме ви шест съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате в модата.

1. Четете книги

Четете още: Клаудия Шифър: Модата загуби своя дух

Четете! Именно книгите ще ви помогнат да натрупате най-много знания в дадена сфера. За изучаване на история на модата ползвайте трудове, написани от модни историци.

След като приключите с общата история, проследете биографиите на дизайнерите. Най-полезни ще са автобиографичните книги на известните моделиери. „Диор за Dior”, “Christian Louboutin – един поглед, една книга“, „Мери Куант – автобиография“ - тези книги заслужават място в личната ви библиотека.

Когато избирате биографична книга, не купувайте първата попаднала ви книга. Обърнете повече внимание на трудовете на официални биографи или близки приятели на дизайнерите. Такива трудове са например „Загадъчната Коко Шанел“ на Марсел Дитрих и „Самотната Шанел“, написана от близката приятелка на Коко Клод Деле. Подходящи книги ще са също „Balenciaga, аристократът на висшата мода“ от Мери Блум и биографиите на Алекзандър Маккуин и Елза Скияпарели, написани от Джудит Уат.

2. Посещавайте музеи и изложби

Четете още: Оскари 2014: Номинации за сценичен костюм

Музеите могат да ви помогнат да навлезете по-дълбоко в света на модата. При това не е задължително те да са музеи на модата, макар последните да са задължително на първо място в списъка. Посещавайте по-често разнообразни изложби.

Като разглеждате платна от различни години, ще се ориентирате по-лесно в историята на модата и ще се научите да разпознавате особеностите на различните епохи. Обръщайте внимание не само на дрехите, но и на елементите от декора.

3. Гледайте хубави художествени филми



Не пренебрегвайте киното! Черпете вдъхновение от тоалетите на героините от Златната епоха на Холивуд – те са били „обличани“ от най-добрите дизайнери на онова време. Непременно гледайте първата екранизация на „Великия Гетсби“ - костюмите за филма са разработени от Ралф Лорен. Героинята на Одри Хепбърн в „Закуска при Тифани“ е носила тоалети на Юбер Живанши. В „Дневна красавица“ Катрин Деньов ползва дрехи на Yves Saint Laurent, легендарната Елза Скияпарели се е грижила за костюмите на Мей Уест във всичките й филми, а тоалетите в „Бони и Клайд“ са създадени от Нино Черути.

4. Ползвайте активно интернет

Четете още: Повелителят на цветовете за 2014 – Сияйна Орхидея

В глобалната мрежа може да се намери буквално всичко. Именно от нея ще можете да почерпите основни знания в сферата на модата. Съставете си свой списък от любими сайтове, посветени на модата, и ги преглеждайте по няколко пъти седмично.

Добри варианти са например онлайн-версиите на модните колонки на Telegraph и Daily Mail, сайтът Style.com, в който ще намерите снимки от всички по-важни ревюта и др. Следете зорко развитието на модата и узнавайте първи за актуалните тенденции.

5. Черпете вдъхновение от всико



На пръв поглед съветът „да черпите вдъхновение“ звучи странно. Как да се вдъхновявате и за какво? Но отговорът е много прост – за да тренирате ума и паметта си. Разглеждайте фотосесиите по списанията, за да научите правилата за комбиниране на различни дрехи и аксесоари.

Погледнете от по-различен ъгъл на света. Не възприемайте мозайката на пода просто като подово покритие – оценете рисунъка и се опитайте да си го представите като десен на плат. Какво бихте ушили от него? Какви цветове ще си отиват с тази шарка? Гледайте внимателно фоторепортажите на светските хроникьори – кои известни личности изглеждат блестящо и кои спешно трябва да се преоблекат? Опитайте се не само да критикувате звездите, чиито тоалети не харесвате, но и да си представите алтернативни дрехи за тях.

6. Намерете си пример за подражание



Внимателно прегледайте списъка на най-добре облечените знаменитости, както и „черния“ списък на най-безвкусно облечените. Опитайте се да анализирате образите им през изминалата година – защо едните предизвикват възхищение, а другите смях? Запомнете допадналите ви комбинации от дрехи и цветове, както и най-неприятните за вас съчетания. Учете се от чуждите грешки!

Съставете си свой личен списък на най-стилните знаменитости. Може да включва дори само трима души. Следете как се обличат и ползвайте допадналите ви образи, като ги интерпретирате по свой начин.

Следвайки нашите съвети, непременно ще узнаете много нови и интересни неща за модата. Но не забравяйте, че наивният невежа лесно може да се превърне в досаден многознайко. Не прекрачвайте границата и не се правете на моден експерт и критик, осъждайки познатите си за лошия им вкус.

Светът на модата ни дава възможност да експериментираме и да откриваме нови страни на уж отдавна познати дрехи. Освен това всеки си има собствени представи за стил и красота. Развивайте усета и стила си, наблюдавайте как се променя модата около вас и помнете – всеки може да се научи да разбира от мода!