Ако сте абсолютно начинаеща, но имате желание да носите обувки на висок ток, трябва да свикнете с идеята, че като всяка промяна за тялото, преминаването от ниски към високи обувки има период на адаптация.

Усложненията са болки в мускулите на прасците и стъпалата, „възглавничките” в предната част на стъпалата.

И все пак, за да ходите на висок ток не се нуждаете от някакъв специален талант, а само от малко практика, за да усъвършенствате напълно това изкуство.

Докато сте начинаещи, се учете да ходите на по-дебели токчета, а не на прекалено тънки и заострени.

Не всеки чифт обувки е точно за вас. Когато избирате висок ток, съобразете се със свода на ходилото си. Много често хората с висок свод, се чувстват по добре на токчета, отколкото с кецове. Не забравяйте и за чудодейните подложки, които може да сложите под пръстите или възглавничките на стъпалото, за да се чувствате максимално комфортно.

Изпънете се, разгъвайте докрай коляното при движението напред – но не за да падне кракът прав и да загубите „амортисьорната” подкрепа на коляното, а за да пренесете напрежението от краката в таза. Задвижването на бедрата от ханша е меко и красиво движение и правилния „мотор” който задвижва краката върху високи обувки.

Стъпвайте от петата към пръста, както при ниските обувки. При „прохождащите” на високи токчета има лек страх,че токът ще се счупи. Свикнете да упражнявате пренасянето на цялата си тежест от едното токче на другото.

Правете като балерините - за да избегнете подхлъзването, избирайте обувки с лек релеф на подметката, но тъй като сред високите обувки, особено вечерните рядко се срещат такива,използвайте ножица, за да надраскате повърхността на подметката.

Съвет за напреднали: За да подчертаете грациозността на фигурата си, кръстосвайте едното си стъпало пред другото докато ходиш по въображаемо въже.

Използвайте лекопласт... Един страхотен трик от света на супермоделите е облепването на средния и безименния пръст краката с лекопласт. Ще почунствате голяма разлика в начина, по който усещате стъпалото си докато ходите на висок ток.