Чакаме с нетърпение да дойде празничният сезон и тъкмо, когато той е в разгара си, ние сме изнервени, уморени и потиснати. Познато, нали?

Празничните дни стресират – приготовления, пазаруване, готвене, финансови тревоги, семейни кавги...

Ето какво препоръчват психолозите, за да се насладите на хубави празнични дни:

Поставете си цели

Започнете сезона с конкретни намерения – не само какво искате да правите, но и какво искате самите вие да бъдете, съветва професионалният житейски и кариерен съветник Кристин Талиаферо. Може да искате да организирате парти, или да карате ски. Да сте по-спокойни, по-добри слушатели и да отделяте повече време на семейството си. Винаги търсете най-простите и най-малко натоварващи начини да осъществите тези цели. Например ако искате да поканите гости, но нямате време да готвите, организирайте го така, че всеки да участва с нещо.

Четете още: Коледно настроение у дома

Имайте реалистични очаквания


Когато приближат празниците, може да си мечтаем как палавите ни деца ще се превърнат в малки ангелчета, и вечно каращите се роднини ще станат най-сплотеното семейство, но реалността обикновено ни разочарова.

Освен това изискваме от себе си да направим съвършения празник – с най-подходящите подаръци, храна, украшения и т.н. Именно разминаването между високите очаквания и това, което в действителност се случва, създава разочарованието и лошото настроение по време на празниците,” обяснява психологът д-р Дарлийн Манини, специалист по въпросите на емоционалното здраве и семейните взаимоотношения. Да бъдем спокойни е много по-важно от това да бъдем перфектни. Често когато нещата се объркат, по-късно остават забавни спомени.

Подгответе си план за потенциално напрегнати ситуации


С някои роднини никога не се знае как ще протече семейното събиране, и всяка година се случва едно и също. „Предвиждайте напрегнатите ситуации и си направете план как да постъпите.” Например, ако трудно се понасяте с тъща си, планирайте как да реагирате, когато тя ви засегне с нещо. Не разчитайте, че това няма да се случи. Ако трябва, репетирайте.

Не изоставяйте навиците си

Много хора започват да се чувстват зле през почивните дни заради внезапното нарушаване на делничния ритъм. Планирайте дните си и се опитайте въпреки дългите празнични нощи, да спите горе-долу по едно и също време.

Четете още: Направете коледен списък с неща, които да свършите

Планирайте занимания за семейните събирания

За да избегнете излишния стрес от коледните гостувания, планирайте прости и приятни дейности с роднините си, например подгответе няколко подходящи комедии, които може да гледате заедно. Извадете семейните албуми, които могат да се превърнат в тема за разговор и споделяне на стари спомени. В крайна сметка, празниците са идеално време за изграждане на нови мостове между хората.

Полагайте грижи за тялото и ума си

Тяло: Физическите усещания, свързани със стреса, се дължат на симпатиковата нервна система, древният ни механизъм за борба-или-бягство. За да намалим въздействието им, трябва да активираме парасимпатиковата нервна система. „Лесни начини да се включи парасимпатиковата нервна система са дъ-ъ-ъ-лгите издишвания, отпускането на езика, сгряването на ръцете (достатъчно е дори само да си представите, че са топли, напримерче държите гореща чаша чай) и цялостното отпускане на тялото,” обяснява невропсихологът Рик Хансен.

Ум: По това време на годината главите ни са пълни с „трябва” и „редно е”. Тези мисли ни пречат да се чувстваме добре. Според Хансен ние често забравяме „простата истина, че в този момент, всеки един момент, всичко с нас общо взето е наред; простата пълнота на това да живееш в настоящето, да не съжаляваш за миналото и да не се тревожиш за бъдещето.”



Източници: psychcentral.com и obekti.bg