Сигурни сме, че много от вас се чудят как могат да се отърват от симптомите на придменструалния синдром. Неконтролируем апетит, отпадналост, раздразнителност, главоболие... Неразположения, които са в състояние да помрачат няколко дни от месеца, които иначе бихте могли да използвате за по-ведри и полезни мисли и занимания.

Четете още: Фитнес по време на цикъл

ПМС е свързан основно с промяната на хормоните преди и по време на менструалния цикъл. Това не е непременно свързано със стрес или психологически проблеми, въпреки, че наличието на тези фактори могат да засилят месечното неразположение. Освен това е възможно всеки месец симптомите да са различни.

На ПМС се приписват около 100 симптома, разделени в 4 категории:

Тип Б (безпокойство): тревожност, напрежение, раздразнителност и колебания в настроението.

Тип В (влечение към определени храни): влечение към храни, съдържащи захар и други рафинирани въглехидрати, повишен апетит, слабост, световъртеж и главоболие.

Тип Д (депресия): плачливост, разсеяност, безсъние и обърканост.

Тип X (хидратация): задържане на течности в организма, покачване на теглото, подути глезени и пръсти, подуване на корема и болезненост в гърдите.

Четете още: Стрес, умора, силна миризма на тялото... Липсва ви магнезий!

Най-лесният начин да си стъпите на краката, когато синдромът е готов да ви нападне е като спортувате, избягвате алкохола и кофеина, които засилват напрежението и депресията, ограничите приема на полуфабрикати и животински мазнини, наблегнете на плодовете, зеленчуците, полизахаридите (пълнозърнест хляб и макаронени изделия) и ядете храни, богати на калций, магнезий, витамин В6 и Е.

Хранете се често и по малко с предимно пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, които стабилизират нивото на кръвната захар и ограничават резките промени в настроението и апетита. Намалете приема на сол няколко дни преди обичайното начало на симптомите.

Добър вариант ще е да включите към менюто си соя и соеви продукти като тофу и мляко. Те съдържат растителни изофлавони, които балансират хормоналната активност и облекчават предменструалните симптоми.

Четете още: Не химия, а Суперхрани!

Два дни преди началото на симптомите до втория ден от цикъла вземайте добавки с витамин В6 и Е, магнезий, калций или мултивитамини и минерали със специална формула за ПМС.

Намирайте време за движение - разходки с кучето, лек спорт, танци, йога...