В памет на Тери Пратчет ви предлагаме интересен, стар материал от архива на Woman.bg

Филмът на BBC "Тери Пратчет: Изборът да умреш" спечели наградата за документален филм.

В него водещ е Тери Пратчет, който ни среща с Питър Смедли - 71 годишен бизнесмен болен от нелечима болест на моторните неврони, който планира смъртта си с помощта на швейцарската организация за асистирано самоубийство Dignitas.

Филмът предизвика вълни от критика отстрана на църквата и неправителствени организации. Обвиненията за субективност бяха отхвърлени от страна на BBC, от Dignity - организация промотираща правото на евтаназия и от самия Тери Пратчет.

“Тери Пратчет: изборът да умреш” е фокусиран върху историята на Питър Смедли - английски милионер, който бил диагностициран с нелечимо заболяване на моторните неврони през 2008. В началото на филма Пратчет се среща с него, за да разговарят за смъртта.

След това той посещава вдовицата на белгийския писател Хюго Клауз, който се самоубива през 2008 г. след заболяване от болестта на Алцхаймер.



Тери Пратчет се среща и с Майк Гордлиер - пенсиониран лондонски таксиметров шофьор също боледуващ от заболяване на моторните неврони. Гордлиер избира да остане във Великобритания, предпочитайки грижите на хоспис.

Следващата среща на Пратчет е с Андрю Колган - 42 годишен болен от множествена склероза. Колган, също като Питър Смедли, избира да отнеме живота си в Дигнитас.

Пратчет пътува до Швейцария заедно със семейство Смедли и се среща със Лудвиг Минели, основателя на Дигнитас. Последната сцена на филма ни прави свидетели на смъртта на Смедли, който поема смъртоносна доза пентобарбутал в компанията на жена си Кристин и екипа на Дигнитас.



Тази година писателят издаде нова книга и продължава да пише. Той има здраво ръкостискане, ярък поглед, а мисълта и говорът му текат гладко и интригуващо. Сега Пратчет споделя, че мислел болестта на Алцхаймер за много по-страшна.

*Евтаназия (от старогръцки ευθανασία -ευ: eu, „добър“, „красив“, и θάνατος, thanatos, „смърт“) е актът, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба или поради необходимост от друг характер (от милост към човек, осакатен до невъзможност да живее адекватно; от липса на надежда за промяна при болни, поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние и под.). Евтаназията е смърт, причинена за доброто на човека, комуто е причинена. В повечето държави евтаназията е подсъдна. В днешната медицина, евтаназията е забранена с общодържавен закон. Преди няколко месеца, беше забранена и евтаназията на бездомни животни.

Тук можете да изгледате едночасовия документален филм "Тери Пратчет: Изборът да умреш":