Колко килограма е нормално да качите през бременността? Може ли да говорим за наднормено тегло по време на бременност?

Наддаването на тегло зависи от редица фактори: изходно тегло преди бременността, особености на организма на бъдещата майка, предразположеност към заболявания, хранителни навици, включително режим на хранене и количество храна, които се консумират, дали е едноплодна или многоплодна бременността.

През бременността наддаването на тегло е неизбежно: расте плодът, на който са му нужни хранителни вещества, витамини и минерали, въобще „градивен материал“ за органогенезата, увеличава се масата на матката, развива се плацента, тежи и околоплодната течност, неизбежно е образуването на мастни тъкани по корема и ханша – те осигуряват защита на плода или съхраняват енергия за периода и по-късно за кърменето, наедрелият бюст също наклонява стрелката на кантара...

Най-бавно е напълняването през първите месеци, като до третия дори може бременността да не ви личи. В първия триместър ще наддадете едва 2-3 кг, следва качване с 1-2 кг. на месец, а в края на третия триместър ще увеличите теглото си почти двойно.

Бременността в цифри – кое колко тежи?

Плода – средно 3 – 3,5 кг.
Плацента – 0,7 кг.
Околоплодни води – 0,8 кг.
Нарастването на матката с 0,9 кг.
Допълнително количество кръв – 1,2 кг.
Допълнително количество течности – 1,2 кг.
Уголемени гърди с 0,45 кг.
Мазнини – 4 кг.