Защо се напукват устните и как да се отървем от нацепените ранички в ъгъла на устата?

Зимата този въпрос е особено актуален, затова сме подбрали за вас няколко изпитани метода за запазване на здравето и красотата на устните.

Ако устните ви започват да се напукват

Основна причина за напукването на устните е изпарението на съдържащата се в кожата влага. Най-често от този проблем страдат хората, които често си облизват устните, пият твърде малко течности и пушат. Положението се влошава още повече при неправилно хранене, когато лишената от витамини храна води до недостиг на витамини А, Е и витамини от групата В.

Понякога обаче причината за напукването на устните е по-сериозна – например тежки заболявания (диабет и някои системни заболявания на съединителната тъкан) или силно обезводняване (след прием на голяма доза пикочогонни средства, при висока температура, продължително разстройство или повръщане). Честа причина за изсушаването на устните става нарушението на дишането, например при запушен нос по време на хрема.

Лечение:

Ако причината е недостиг на витамини, трябва да включите повече полезни храни в менюто си (плодове, зеленчуци, риба, дроб, червено месо), да започнете да взимате витамин Е и ежедневно да нанасяте на устните маслен разтвор на витамини А и Е.

От полза ще са и различни козметични средства – подхранващ крем, балсам за устни или вазелин. Можете да ги нанасяте по всяко време, но най-важно е да не ги забравите преди излизане на открито и преди лягане.



Ранички в ъгълчетата на устата

Често с настъпването на зимните студове в ъгълчетата на устните се появяват болезнени цепнатини. За съжаление този проблем не може да се реши с употребата на козметични средства – основна причина за възникването на тези ранички е недостигът на витамини А и В2. Проблемът може да се задълбочи от немарлива поддръжка на хигиената на устната кухина.

Лечение:

Нанасяйте на устните маслен разтвор на витамин А от капсули (ретинол ацетат) и маслен разтвор на витамин Е. Намазването трябва да се повтаря няколко пъти на ден.

Профилактика:

Не си позволявайте да страдате от недостиг на витамини. Взимайте витамин С и витамини от групата В, пийте чай или сироп от шипки и взимайте бирена мая. Непременно включете в ежедневното си меню пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти, откажете се от лютото, киселото и соленото, не яжте твърде много сладко.

Проблемът може да се дължи и на лоша хигиена на устната кухина. Причината може да е банална – просто да не сте си чистили отдавна зъбния камък. Тази процедура трябва да се извършва поне веднъж годишно.

Ако нищо не помага:



Трябва да дадете проба за лабораторен анализ – възможно е да страдате от стрептококова инфекция или гъбична инфекция от рода на Candida. При установяване на причинителя лекарите ще ви предпишат антибактериални или противогъбични препарати.