Автор
Woman.bg

Направете кожата си ослепителна с маска от глина

Глината е отлично средство за детоксикация на целия организъм и особено за почистване на лицето.

От нея можете да си правите маски, компреси, вани и козметични средства, но така също и да лекувате различни кожни проблеми, болки в костите и ставите. Топлите вани с глина прочистват организма от токсини и тежки метали. Освен това глината заздравява и почиства зъбите, ето защо често се съдържа в пастите за зъби. Преди употреба тя не трябва да е била в досег с влага и метални предмети. При третиране с глина използвайте пластмасови, дървени, порцеланови или неметални съдове. Ако я използвате за лечение на кожни болести, тогава я комбинирайте само с вода.

Процедури с глина

1. Маска за лице

Най-простата маска за лице се състои от глина и обикновена вода или ябълков оцет. Разреждате глината с течността до получаване на гладка кашичка. В зависимост от типа глина понякога е необходимо по-голямо, друг път по-малко количество течност. Можете да замените водата или ябълковия оцет с други течности, като например билкова отвара, флорална вода (билков извлек, получен при дестилация на свежите цветове на растение), мляко. Според типа и потребностите на кожата можете да обогатите маската с различни полезни съставки като плодови сокове, овесени ядки, гел от алое вера, етерични масла и мед. Направената по този начин маска спомага за дълбокото почистване и подхранване на вашата кожа и й възвръща естествения блясък и еластичност.

Приготвяне: Смесете 1 лъжичка глина с 1 лъжичка ябълков оцет.

Приложение: Нанесете маската върху лицето и я оставете 15 минути. Измийте добре лицето и се намажете с крем. При проблематична кожа използвайте тази маска два пъти седмично. За останалите типове кожа е достатъчно да се прилага веднъж седмично. Докато сте с маската, може да се появи чувство на пулсиране или стягане, а след отмиване – зачервяване, което отминава след около половин час.

2. Използване на глината за премахване на неприятния мирис

Детоксикацията под мишниците с глина помага за извличане на токсините и премахване на неприятния мирис. Препоръчва се най-вече на хората, които използват дезодоранти. Повечето дезодоранти съдържат алуминиев хлорид, който в редица изследвания се сочи като причина за рак на гърдата. Детоксикацията с глина се препоръчва и за мъже, и за жени. Ако имате сериозни проблеми с изпотяването, рецептата по-долу ще ви помогне значително да се справите с този неприятен проблем.

Приготвяне: Смесете 2 супени лъжици бентонит глина (хума), 2 супени лъжици ябълков оцет и 2 супени лъжици вода.

Приложение: Нанесете сместа под мишниците. Половината под едната, половината под другата мишница и оставете да действа 15 минути. Ако кожата ви е чувствителна, съкратете времето на 5 минути. Прилагайте 1-2 пъти седмично.

3. Вана с френска глина

Приготвяне: Пригответе водата за къпане и в нея сипете една чаена чаша френска зелена глина и една кафена чашка хималайска сол.

Приложение:
Накиснете се 15 минути във ваната с глината, а след това се изплакнете добре под душа.

4. Детоксикация на скалпа

Приготвяне: Смесете ¾ кафена чашка мароканска глина (расул) с отвара от коприва, така че да получите гладка каша.

Приложение: Нанесете сместа по целия скалп, а след това завийте главата с шапка за душ. Дръжте така един час, като от време на време напръсквайте главата с отвара, за да не изсъхне маската. След това измийте добре косата, като накрая я изплакнете със смес от 100 мл ябълков оцет и 400 мл вода.