Автор
Woman.bg

Най-здравословните комбинации храни. Наистина!

Авокадо и зелена салата

Добавянето на малки количества авокадо към любимата ви салата ще увеличи усвояването на вещества, наречени каротеноиди. Те са естествени антиоксиданти и предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Според скорошно проучване, проведено в Университета на щата Охайо, хората, които консумират авокадо със салата от маруля, спанак или моркови, усвояват до 15 пъти повече каротеноиди.

Полезно за: Комплексна защита

Четете още: Диета според зодията



Червени камби и черен боб

Консумацията на повече растителни храни безспорно е от полза за сърцето ви. За да подпомогнете и функцията на имунната си система и да подобрите абсорбцията на желязо в храносмилателния тракт, прибавете към диетата си червени камби. Те са отличен източник на витамин C и затова в комбинация с богати на желязо храни, каквато е черният боб, увеличават усвояването на желязо от организма.

Четете още: Здравословно, вкусно и с малко калории

Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, жените приемат до три пъти повече желязо чрез храната си, ако само прибавят 63 милиграма витамин C. Това количество съответства на половин чаша нарязани червени камби.

Полезно за: По-силен имунитет

Зелен чай + лимон

Редовната консумация на зелен чай понижава риска от сърдечен инфаркт. Проучванията показват, че това се дължи на мощните антиоксиданти в неговия състав – т.нар. катехини. А в съчетание с лимонов сок или парченце лимон процентът на абсорбция на катехини в стомашно-чревния тракт се покачва до четири пъти!

Полезно за: По-здраво сърце