Автор
Woman.bg

Най-запомнящите се моменти от "Оскар"-ите през годините

До тазгодишните награди "Оскар" остават няколко дни и ние вече тръпнем в очакване да разберем кои ще са отличените със статуетката и кой какво ще облече за паметната вечер, но докато дойде този момент, нека хвърлим поглед назад и да видим кои са най-паметните моменти през годините – още от далечното начало на наградите през 1929-а та чак до наши дни.

* 1937-а година

През 1937-а година излиза първият пълнометражен анимационен филм в историята на киното - "Снежанка и седемте джуджета", обратно на очакванията "лудостта на Дисни", както са наричали лентата, се превръща в най-касовия филм на годината.

Организаторите на наградите "Оскар" решават да почетат успеха на Уолт Дисни и му връчват почетна статуетка "Оскар", допълнена от седем малки "Оскар"-чета.

*1963-а година

През тази година е паметната церемония, на която Сидни Поатие печели "Оскар" и се превръща в първия чернокож мъж, отличен с престижната награда.



* 1969-а година

Церемонията от тази година се превръща в единствената в историята, когато се връчват две награди в една и съща категория поради равенство в гласовете. Това се случва в категорията "Най-добра главна женска роля", като статуетки получават Катрин Хепбърн и Барбара Стрейзанд. Така Хепбърн става втората актриса в историята с награди „Оскар“ в две поредни години, след Луис Рейнър, която печели призовете на церемониите през 1937 и 1938 година.

* 1973-а година

Комичен инцидент бележи наградите от 1973-а. Докато водещият представя презентатора, който ще съобщи наградите в следващата категория, а именно Елизабет Тейлър, на сцената се качва напълно гол мъж. Той притичва по сцената, показвайки знака за мир.

Оказва се, че мъжът е Робърт Опел, фотограф, който се е добрал до бекстейджа на наградите чрез фалшив пропуск за журналисти. Предполага се, че цялата сценка всъщност е режисирана, за да предизвика по-голям бъдещ интерес към наградите, и идеята за нея принадлежи на самия продуцент на церемонията Джек Хейли.



* 1985-а година

Една от най-легендарните речи в историята на наградите "Оскар" принадлежи на актрисата Сали Фийлд. През 1985 година тя печели отличието за най-добра актриса и когато се качва на сцената, за да вземе наградата си, тя силно извивка: "Харесвате ме, нали така? Харесвате меее!"

* 1992-а година

Както са казали хората – "По-добре късно, отколкото никога". Явно на това мнение е и актьорът Джак Паланс, който след 40 години в Холивуд най-накрая печели така жадуваната награда "Оскар".

Той е толкова развълнуван, че когато излиза да вземе отличието си, явно решен да демонстрира еуфорията си, пада на земята и прави три лицеви опори на една ръка.



* 1996-а година

Един от най-трогателните моменти в историята на наградите е през 1968 година, когато публиката приветства с бурни ръкопляскания и сълзи актьора Крийстофър Рийв, който пристига на наградите в инвалидна количка, защото инцидент от миналата година е парализирала звездата от "Супермен" от раменете надолу. Въпреки травмата си той продължава да работи в киното и телевизията, като се бори за вниманието на индустрията към проблемите на хората в неравностойно положение и освен това открива център за обучение на парализирани хора на навици за самостоятелно съществуване.



* 1997-а година

Куба Гудинг Джуниър печели желаната статуетка, а когато се качва на сцената, за да приеме наградата, извиква от сцената "Обичам ви!" Но не само веднъж, а цели 14 пъти. Оркестърът постепенно се опитва да свири по-силно, но това не успява да спре актьора да изрази любовта си.



* 2000-а година

Несъмнено един от най-скандалните моменти в историята на "Оскар"-ите е през 2000 година, когато Джоли, получавайки наградата, си страстно целуна брат си по устата, допълвайки странното си поведение с откровението: "Толкова го обичам! И той мен. Току-що ми каза!"