Автор
Woman.bg

Най-запомнящите се моменти от фестивала в Кан през годините

Вчера бе открито шейсет и деветото издание на фестивала в Кан и сме сигурни, че и тази година филмовият форум ще ни изненада не само със стойностни ленти, но и със запомнящи се моменти.

Няма как иначе. Още от създаването си през 1946 година, историята на фестивала е белязана от незабравими моменти – именно на въпросния форум дебюта си в шоубизнеса прави Бриджит Бардо, своите изящни моменти изживяват двойки като Кейт Мос и Джони Деп и Никол Кидман и Том Круз.

Роберто Бенини, изпада в екстаз, когато печели голямата награда на журито за филма си "Животът е прекрасен" през 1998 г, а Симон Силва без свян захвърля дрехите, предизвиквайки грандиозен скандал.

А красавици като Грейс Кели, Даян Крюгер и Никол Кидман превръщат минаването по червения килим в апотеоз на великолепието.

Вижте тези и още много паметни моменти от кино фестивала в следващите редове:


И до днес една от най-дръзките прояви на светско събитие си остава решението на актрисата Симон Силва да позира топлес по време на фестивала в Кан през 1953-а година. Тя стига и една идея по-далеч като докато седи без горнище, прегръща колегата си Робърт Мичъм.

Интересна подробност е, че сред насъбралите се папараци се заформя бой, защото всеки се опитва да вземе по-добра позиция за снимане. В резултат на това историята завършва с един фотограф със счупен крак и един със счупена ръка.

Едва ли има нужда да поясняваме, че скандалът е огромен, а Силва е изгонена от кино форума.



Фестивалът в Кан привлича множество знаменитости и то не само такива от света на шоубизнеса, но и кралски особи. На филмовото събитие присътва и самата Лейди Даяна.

Тя се разхожда по червения килим в Кан през далечната 1987 година, придружавана от престолонаследника принц Чарлз, който по онова време все още и е съпруг. Грациозно вървяща пред насъбралите се фотографи, Даяна демонстрира една от най-изящните вечерни визии в съвременната ни история, като роклята, която принцесата носи, е продадена преди няколко години за рекордната сума от 81 хиляди.



За жалост не всички могат да се похвалят с модния усет на Лейди Ди, както доказва Бьорк с нелепия си избор на тоалет.

Певицата се появява с розова модна недомислица на филмовото събитие през 2000 година и съвсем заслужено е провъзгласена за официално най-зле облечената звезда в историята на фестивала.



Няма как да подминем и екстаза, в който изпада Роберто Бенини през 1998 година, когато печели голямата награда на журито за лентата "Животът е прекрасен". Когато излиза, за да приеме отличието, той пада в краката на председателя на журито Мартин Скорсезе, но е толкова развълнуван, че не успява да каже нищо друго освен "Нямам думи да ви изразя цялата си любов".



На червения килим в Кан и по-конкретно през 1953-а година своя дебют прави и неподражаемата Бриджит Бардо. Когато фотографите заснемат как Кърк Дъглъс ѝ сплита плитки, мнозина я възприемат като дете, но само часове по-късно, облечена в пленителна вечерна рокля, тя доказва, че въпреки крехката си възраст, вече е дама. И то каква.



Внимание заслужават и всички прекрасни влюбени двойки, някои по-съвременни и все още заедно, а други позирали един до друг преди редица години, но толкова изящни, че дистанцията на времето няма шанс да намали тяхното великолепие.

София Лорен и Карло Понти

Джейн Бъркин и Серж Гинсбург

Кейт Мос и Джони Деп

Никол Кидман и Том Круз

Анджелина Джоли и Брад Пит

И за финал нека с възхищение обърнем поглед към елегантните визии, които едни от най-магнетичните актриси в историята са демонстрирали през годините на фестивала в Кан.

Грейс Кели

Елизабет Тейлър

София Лорен

Даян Крюгер