Дафне Селф, която е красила страниците на "Vogue", "Harper's Bazaar" и "Vanity Fair", стана лице на нова модна кампания на 86-годишна възраст.

Дафне, родом от Балдок, графство Хартфордшър, представя есенната модна кампания "Осмели се да облечеш" на "Трафърд сентър" в Манчестър.

Успешната манекенка определя стила си като "елегантен-фънки" и критикува ултратънките фигури, които често красят днешните модни подиуми.

Тя обаче признава, че не се противопоставя на всички трикове на модната индустрия. "Срамота е, че хората винаги трябва да бъдат толкова слаби за модата, но нямам нищо против обработката на снимките, но въпреки това искам моите кадри да са маскимално естествени", казва Дафне.

Тя не може да се сравнява с Хайди Клум, Жизел Бюндхен иили Адриана Лима, но и не цели това. Дафне, горда баба на четири внучета, признава, че не желае да се конкурира с никого. Тя разкрива, че по-младите модели не й завиждат, а дори й се възхищават, просто защото не е заплаха за тях. Селф е намерила своята ниша в индустрията и споделя, че работата я прави щастлива и ще продължава с моделската кариера дотогава, докогато има кой да я наема.

Дафне започва кариерата си през 50-те години на миналия век и бързо се превръща в търсен модел. През дългата си повече от 60 години кариера тя е работила с най-големите имена в модния бранш и днес все още е наемана от марки като Dolce& Gabbana. Преди години Селф дори участва в благотворителната кампания Oxfam’s Big Bra Hunt, за която облече реплика на иконичния конусовиден сутиен на Мадона, дело на Жан Пол Готие.

Достолепната дама скромно споделя, че за дългата й кариера са отговорни добрите гени.

"Родителите ми ми дадоха добри гени и здраве и винаги съм се хранела разумно. Винаги съм се опитвала да направя най-доброто от всичко, да остана позитивна и да имам здравословен начин на живот", допълва тя.