Сияйната кожа не се дължи само на кремовете, които слагате на лицето си – а и на това, което слагате в чинията си.

"Най-доброто оръжие срещу стареенето на кожата е вилицата", обяснява топ диетологът и специалист по кожата, Карен Фишер. "Яденето на правилните храни снабдява кожата с хранителни вещества, от които тя се нуждае, за да произведе нов колаген, да се бори с остаряването и да изглежда по-здрава и по-млада", каза г-жа Фишер.

Захарта може да причини увреждане а молекули, които се образуват в кожата, което води до преждевременно стареене. Но това не е единственото вредно хранително вещество, предупреждават експерти. Наситените мазнини, млечните продукти и алкохола също трябва да се избягват.

Оризови кексчета

Оризови кексчета са любимата храна на супермоделите, които твърдят, че ниските нива на мазнини в тази закуска осигурява по-бърз маршрут до тънката талия. Но ние вече знаем, че оризовите кексчета, както и всички други неестествено бели храни, са рафинирани въглехидрати, които се разбиват на захар от организма. Твърде много захар в кръвта кара глюкозните молекули да се прикрепят към колагена - протеин, който позволява на кожата да остане еластична. Тези лепкави кафяви съединения втвърдяват еластичните влакна в кожата, създавайки линии, петна и бръчки.

Четете още: Красотата означава ли щастие?

Мляко

Млякото се счита, че влияе на акнето заради хормоните, които съдържа. Проучване от 2007, проведено от Харвардското училище за обществено здраве, установи, че е налице ясна връзка между редовното пиене на мляко и акнето. Интересното е, че тези, които пият обезмаслено мляко, имат най-много пъпки. Смята се, че обработката на млякото повишава нивата на хормоните в напитката. Едно по-ново изследване, публикувано през 2012 г. в списанието на Американската академия по дерматология, разкри, че риска от умерено до тежко акне "се увеличава с увеличаването на потреблението на мляко".

Месо

Някои експерти смятат, че червеното месо е свързано с лошата кожа, защото то може да увеличи нивата на мъжкия полов хормон тестостерон в организма. Хората, които са по-чувствителни към тестостерон са по-склонни да страдат от лоша кожа. Това е така, защото по-високите нива на хормона водят до нарастване на повече кожни клетки и производство на повече себум. Това може на свой ред да блокира порите и да причини акне.

Четете още: Погрижете се за кожата на тялото

Алкохол

„Алкохолът е най-вредното нещо за кожата ви, без съмнение", казват експертите. „Алкохолът и захарта изсушават кожата. Алкохолът също води до зачервяване."

Изследвания са установили, че високите нива на консумация на алкохол обострят състоянието на кожата, известно като псориазис, което представлява червеникави петна и петна, покрити със сребристи люспи. Той също така причинява подуване на корема и тъмни кръгове под очите и може да доведе до бръчки и преждевременно стареене. Кожата може да стане суха и лющеща се, защото алкохолът предизвиква дехидратация. Алкохолът също изчерпва запасите от витамин C в тъканите на тялото.

Източник: hrani.bg