Автор
Woman.bg

Най-важните витамини и минерали за една бременна

В периода на бременността нуждата от витамини и минерали на организма значително се повишава. Балансираният хранителен режим е много важен, но често той не е достатъчен за набавяне на всички хранителни вещества, необходими за бъдещата майка и бебето. Ето защо специалистите препоръчват да се приемат хранителни добавки, съдържащи ценни витамини микроелементи.

Кои са най – важните хранителни вещества по време на бременност и кърмене?

Витамин A – отговаря за растежа, зрението, костите, зъбите, кожата. Съдържа се в: яйца, черен дроб, рибено масло, зелени зеленчуци, моркови.

Витамини от група B – важни са за растежа на детето и имунната система на майката. Може да си ги набавите от: зърнени храни, картофи, пшенични трици, черен дроб, цвекло, домати.

Фолиева киселина – важно е да започнете да я приемате още преди зачеване или в най – ранен период на бременността. Фолиевата киселина действа за предпазване от вродени дефекти на мозъка и невралната тръба. Може да си я набавите от: магданоз, спанак, грах, броколи, черен дроб, цитрусови плодове, овесени ядки.

Витамин C – нужен е за растежа, подсилва имунната система, помага за по – бързото зарастване на раните и възстановяване на тъканите. Богати на витамин C са повечето плодове и зеленчуци, особено: портокал, киви, лимон, боровинки, домат, червен пипер.

Витамин D – има ключова роля за здравината на костите и зъбите, както и на имунната система. Освен от слънчевите лъчи, витамин D може да си доставите от: яйца, черен дроб, рибено масло.

Витамин E – мощен антиоксидант, който предпазва от свободните радикали, доставя кислород до клетките и има важна роля за растежа им. Съдържа се в маруля, ориз, яйчен жълтък, черен дроб, риба.

Желязо – важно е за доставянето на кислород в кръвта на бебето и майката, намалява риска от преждевременно раждане. Съдържа се в: червено месо, яйца, леща, боб, цвекло, магданоз, спанак.Калций – важен е за развитието на нервната, костната, мускулната и кръвоносната система. Може да си го набавите от: млечни продукти, ядки, зелени зеленчуци.

Цинк – предпазва от малформации и ниско тегло на плода. Недостигът му може да повлияе негативно на растежа на бебето. Храните, съдържащи цинк са: пшеничен зародиш, телешко месо, черен шоколад, боб, бадеми, фъстъци.

Как да изберем правилния продукт?

Добре е хранителната добавка за бременност да съдържа комплекс от повечето от необходимите витамини и да бъде допълнително обогатена с микроелементи. Също така е важно продуктът да бъде разработен специално за бременни и кърмещи жени, съобразен с нуждите на организма им, а не обикновена добавка. Продукт, който бихме Ви препоръчали е ПРЕНАТАЛ Витамини за бременни на канадкият лидер на пазара за хранителни добавки Jamieson. Това е най-продаваният продукт за бременни в аптеките и съдържа комплекс от над 30 витамини, минерали и ензими, благодарение на което щади стомаха. Осигурява хранителните вещества необходими за нормалния растеж и развитие на плода. ПРЕНАТАЛ Витамини за бременни може да приемате по време на цялата бременност и кърмене.