Напрегнати от всекидневието и целите, които гоним, понякога си мечтаем да се скрием от света и просто да си отпочинем.

Ето че британският бизнесмен Анджело Мастропиетро превърна тази си мечта в реалност, преобразявайки пещера на 250 милиона години, намираща се в Уостършир, в модерен уютен дом, снабден с течаща топла вода, подово отопление и дори интернет.

След вложени 160 000 британски лири и приблизително 1000 часа тежък физически труд, включващ издълбаване и рушене на камъни и скали, 38-годишният Анджело най-накрая може да захвърли инструментите и да се наслади на новия си дом.

"Исках да създам дом, в който животът ми да е по-щастлив и здравословен.“ споделя Мастропиетро. Той изкопал около 80 тона камъни преди да осъществи мечтата си. Но резултатът днес е повече от впечатляващ.

Освен че имал успешен бизнес в Австралия, Анджело е и щастлив баща на две деца. През 2007 година той получава диагнозата "множествена склероза“ и тогава е временно парализиран.

"Множествената склероза беше в резултат на нездравословен живот и проблеми със здравето, предизвикани от стрес. Точно в този момент осъзнах, че трябва да живея разумно и да се грижа за здравето си, за да бъда полезен на семейството си. Имам твърде много отговорности, затова трябва да уважавам организма си.“

Анджело открива за първи път пещерата (бъдещия си дом) през един дъждовен ден в далечната 1999 година. Пещерата била изоставена в края на 40-те години, а преди това била обитавана близо 300 години.

Мастропиетро създал сам дизайна на новия си дом. Макар и да е заложил изцяло на модерния стил, Анджело съхранил и "пещерното усещане“, запазвайки извитите каменни стени и използвайки природни материали като дърво.

Англичанинът се връща в Уостършир през 2010 година и още тогава решава, че иска да живее в тази пещера, като преди това й създаде условия за битуване. Купува я срещу 62 000 британски лири и с бюджет от 160 000 успява да осъществи мечтата си. Оборудвал пещерата с прозорци, а входната врата е от стъкло, за да влиза слънчева светлина. Вълшебно място, напомнящо декор от фантастичен филм.

Анджело използва единствено въображението си, за да превърне пещерата в свой дом:

"Обичам предизвикателствата. Всъщност фамилията ми (Мастропиетро) означава "майстор на камъни“, така че може би любовта ми към пещерите не е случайна. И за миг не съм се колебаел дали трябва да преустроя пещерата. Желанието ми беше толкова силно, направих го със страст и много любов. Това място ме прави щастлив, има прекрасна енергия. Чувства се горд и много щастлив.“

Новият дом на Анджело има просторна тераса, няколко стаи, а стените е боядисал в бяло, за да бъде по-светло.

Мястото, на което се намира пещерата е магично. Интересен факт е,че Джон Роналд Руел Толкин написва "Хобитът“ и "Властелинът на пръстените“, вдъхновен точно от красивите скали на Уостършир.

Анджело Мастропиетро е постигнал чудесна симбиоза между природата и модерното. Запазва мистерията и красотата на камъните, дървото и водата, но в същото време разполага с електричество и дори интернет.