Изберете точното време на прием на плодовете, правилните плодове и те със сигурност ще допринесат за постигането на целите ви.

Разберете по кое време е най-удачно да се хапват плодове:

Веднага след ставане


Докато спите, черният дроб изгаря гликогена, за да предоставя нужната за мозъка глюкоза. Когато гликогенът започне да се изчерпва, мозъкът получава сигнал, че е време да използва протеина от мускулите, за да конвертира аминокиселините в глюкоза. С две думи, когато се събудите сутрин, тялото ви изгаря мускули с пълна сила, затова имате нужда от бързи въглехидрати и бърз протеин, които да спрат процесите на разпад.

Четете още: Сутрин сме най-щастливи

Най-подходящите плодове са банан, портокал, пъпеш и ананас.

Час преди тренировка


Час - час и половина преди тренировка също е подходящо време за прием на плодове, особено, ако не сте яли качествени въглехидрати през деня. Фруктозата постепенно ще доставя глюкоза на мускулите и по този начин ще спести гликогена за мускулните клетки.

Най-подходящите плодове за това време са ябълки, круши, диня, грозде, малини.

След тренировка

След тренировка е напълно подходящо да приемете бързи въглехидрати, за да презаредите гликогена в мускулите и черния дроб. Освен това, въглехидратите по това време ще спомогнат за усвояването на протеина.

Най-подящи за след тренировка са праскови, ябълки, ягоди, малини, череши.

Други ползи от плодовете

Грейпфрутът забърза метаболизма и помага за изгаряне на излишните мазнини. Портокалът съдържа огромни количества Витамин C и предпазва азотния оксид от свободните радикали. Ябълките съдържат полифеноли, които увеличават силата. Грабнете шепа череши, за да предотвратите възпаления и да подобрите възстановяването. Динята е богата на Цитрулин, който спомага за усвояването на аргинина и превръщането му в азотен оксид.

Четете още: Кафето като тестостеронов бустер