Автор
Woman.bg

Най-странните съставки, използвани в козметиката

Всеки е ползвал някога „бабини“ козметични рецепти. Краставици, мед, алое, зехтин, яйца, сметана – всичките тези неща отдавна вече се използват за приготвянето на маски за лице и коса.

Много хора обаче се съмняват в ефективността на тези народни средства и предпочитат фабричните продукти. А техният състав също може да буди недоумение.

7. Скраб за тяло с текила

Четете още: WakeUpCall или звездите без грим

Мексиканският курорт „Пунта Мита“ на корпорация „Четири сезона“ предлага на клиентите си уникален масаж, при който се използва средство, съдържащо масла, соли, пресен лимонов сок и текила. Продуктът е известен като скраб за тяло „Маргарита“. Смята се, че чудесно почиства и подхранва кожата.

6. Сапун от човешка кърма

Четете още: Не подценявайте веждите! (видео)

Оказва се, че има много хора, които използват човешка кърма за приготвянето на сапун – за лично ползване и за продажби в малки количества. Смята се, че такъв сапун действа чудесно на кожата.

5. Мъртви водорасли за почистващи средства и маски за лице



Хлъзгавите и противни водорасли се използват за направата на ексфулиращи средства за тяло и лице, както и за продукти за лекуване на акне.

4. Маска за лице от тор от славей

Най-скъпото в света средство за поддържане на кожата на лицето се прави от славейово гуано. Продуктът е използван за пръв път от японски Кабуки-актьори и гейши за избелване на кожата. Предвидено е и отделно средство за почистване на маската. Въпреки екзотичността си маската е широко известна. Лондонските салони за красота предлагат такава процедура на цена 135 паунда. Гуанинът е натурален ензим. Торът от славей съдържа азот, който отстранява вроговените клетки и има антибактериални свойства. Средството ефективно заздравява рани и избелва кожата. Днешно време гуаното се стерилизира преди употреба.

3. Средства от секрет от жлези на охлюви

Старателно събраната слуз от охлюв се добавя като важна тайна съставка в редица овлажняващи средства, кремове за лекуване на белези и акне. Продуктът се включва и в подмладяващи кремове. Учените твърдят, че слузта от охлюв има регенериращо въздействие върху кожата. В много салони за красота могат да ви предложат подобна маска за 175 долара.

2. Кохинил от насекоми

Тъмночервеният кармин, който се добавя и в козметични средства, се добива от насекоми. Те трябва да се залеят с вряла вода, да се изсушат и да се стрият на прах. Така се получава оцветител, използван в редица продукти като червила, руж, бои за коса и т.н.

1. Парфюм с повръщано от кит


Много скъпи парфюми, например парфюмът „Океан“ на „Наутика“ съдържат повръщано от кит, известно като амбра. Огромните маси повръщано плуват свободно в океана и попиват миризмите на морето. Най-често събирането им става край бреговете на Южна Америка или Австралия. Днес много парфюмерийни компании заместват биологичните материали със синтетични, за да не изненадват неприятно клиентите си с неочаквани съставки.