Можете ли с помощта на пластичната хирургия да заприличате на елф, да намалите размера на стъпалото си или да се преобразите в културист без усилия във фитнес-залата?

Днешно време е възможно почти всичко.

Наскоро списание Forbes публикува списък на десетте най-необичайни процедури, прилагани в пластичната хирургия.

Мнозина смятат пластичната хирургия за съвременно изобретение, но според историците тя се е зародила още в Древен Египет, преди над 3000 години. Разбира се тогавашните лекари не са разполагали с високотехнологичното оборудване, което ползват днешните хирурзи. Но хората винаги са имали непреодолим стремеж към красотата. Някога хирурзите са се занимавали само с корекция на недостатъци във външността, но сега пациентите буквално командват парада, предявявайки странни и дори нелепи желания. И лекарите ги изпълняват.

Инжекции в стъпалото за почитателките на високия ток
500-1500 долара

Четете още: "Интимна" операция

Можете да повтаряте на една жена постоянно, че обувките на висок ток са вредни. Но кокетките няма да се откажат от елегантните си пантофки на 10-сантиметров ток, без дори да се опитат да отрекат, че ги болят краката. Онези, които за нищо на света не биха се разделили с любимите си обувки, понякога се подлагат на специални инжекции с биогела, базиран на хиалуронова киселина. Препаратът поначало се е използвал за корекции на контура на лицето. Когато бъде инжектиран в стъпалото, той образува своеобразна мека възглавничка, която да позволи на пациентката да се чувства удобно на висок ток през следващите 6 до 12 месеца.

Присаждане на косми по тялото
от 2000 долара нагоре

Четете още: Добрият пример: Ринопластиката на Гуен Стефани

Мъжете често искат да бъдат по-космати, а жените – точно обратното. В крайна сметка първите лекуват оплешивяването си, докато вторите дават луди пари за епилация. Но има и трета категория мъже и жени, които търсят лекарска помощ, за да си присадят косми по тялото. Сред мъжете до този метод прибягват онези, които искат да „сгъстят“ космената покривка на гърдите и корема си, смятайки обилното окосмяване по тези части за по-мъжествено. Южнокорейските жени пък са станали жертва на странна мода – все повече дами желаят да сгъстят окосмяването на венериния си хълм. Според източните традиции ярко изразените вторични полови признаци показват повишена плодовитост. Впрочем услугата се ползва и от европейки, които обаче целят с това да имат по-широки възможности за експерименти в сферата на интимните прически.

Лифтинг на кожата на колената
8000-9000 долара



Всички знаем, че колкото и старателно да крие една жена възрастта си, непременно ще я издаде опакото на дланите й и кожата на шията и коленете. Разбира се лекарите отдавна „лекуват“ пигментни петна и бръчки, но подмладяването на коленете е нова практика. Провисналата кожа на коленете не може да се стегне нито чрез здравословно хранене, нито с активно спортуване или козметични компреси. Дори телосложението обикновено не е от значение – проблемът засяга както слаби, така и пухкави дами. Операцията по отстраняване на малко кожа от коленете изобщо не е сложна. Сложността и отговорната задача се падат на хирурга, който ще зашива разреза, тъй като при ходене кожата на коленете се разтяга и това повишава вероятността постоперационните белези да се увеличат.

Отслабване чрез зашиване на „кръпка“ върху езика
1500-2000 долара



Както знаете, най-добрия начин да отслабнете е да спрете да се тъпчете. Но не всички се отличават със силна воля. Затова медицината предлага на шишковците доста болезнено, но и оригинално решение на проблема. Хирурзите предлагат да имплантират в езика малка правоъгълна мрежичка, която да ви причинява силна болка при всеки опит да хапнете твърда храна. Освен за самата операция пациентът трябва да плати и специална течност, съдържаща необходимите на организма хранителни вещества и витамини. Този нечовешки метод за отслабване е измислен от доктор Николас Чугай. Той твърди, че подложилите се на процедурата свалят по 7-13 килограма на месец. При това обаче той деликатно премълчава факта, че в случай на подуване на езика след операцията пациентът може да се задуши.

Удължаване на краката
5000-6500 долара



Това е една от най-тежките пластични операции в историята на медицината. За да се удължи кракът, на него се поставя тъй наречен апарат на Илизаров, представляващ закрепена за костта шина. После двете пищялни кости се прерязват в най-твърдата си част и се раздалечават с помощта на апарата. През следващите 2-3 месеца между тях се натрупва костна тъкан. Когато костта заздравее, процедурата се прилага и на другия крак. След приключване на всички манипулации следва продължителен (понякога над 6 месеца) период на възстановяване. Пациентът изпитва силни болки и за близо година бива принуден да се откаже от нормалния си живот. Ходи само на патерици, апаратът стяга като окови крака му, а на местата, където спиците минават през меките тъкани, се появяват възпаления, гной и кървене. Но хората търпят тези адски мъки, за да станат с 6-7 сантиметра по-високи.

Димпъл-ектомия или оформяне на трапчинки
2000-5000 долара



Смята се, че хората с трапчинки на бузите са по-симпатични и внушават повече доверие. В някои азиатски страни трапчинките се разглеждат и като много сексапилна черта. Затова много хора се подлагат на димпъл-ектомия. Операцията се прави във всяка втора клиника по пластична хирургия в САЩ. Прави се разрез от вътрешната страна на бузата, след което се отстранява малко количество от подкожните тлъстини. Кожата се зашива и готово – процедурата отнема само половин час. Поначало трапчинките се виждат, дори когато пациентът не се усмихва. Една-две седмици след операцията обаче кожата се изглажда. Операцията се смята за лека, тъй като не предполага наличие на болки през периода на възстановяване, не води до усложнения и дори не изисква сваляне на конци.

Корекция на пръстите на краката
1800-2200 долара



Отстраняването на бъбуната, образувала се до основата на палеца на крака, е доста разпространена и дори оправдана операция. Някои почитателки на модата обаче искат нещо повече. Някои искат пръстите им да бъдат скъсени, за да се съберат в новите обувки, а други просто не намират стъпалата си за привлекателни. Операцията трае не повече от 30 минути и по правило се прави с местна упойка. Лекарите измерват старателно фрагмента от костта, който трябва да се отстрани, и го изрязват с инструмент, подобен на градинарска ножица. Реже се от средната част на пръста, затова нокътят остава непокътнат. Пациентът напуска клиниката на собствен ход, макар и бавно и внимателно, обут в специални обувки, фиксиращи стъпалото. Разбира се ние намираме за странно защо тези хора са потърсили пластичен хирург, а не обущар.

Изваждане на ребра за тънка талия
10000-15000 долара



Някога за да изваят тънка талия, придворните дами носили корсети с години. Практически не ги сваляли и ги стягали до такава степен, че припадали за щяло и нещяло. Днес можете да придадете желания финес на талията си по по-бърз, но не и по-малко опасен начин – достатъчно е да се обърнете към хирург, за да извади 11-ия и 12-ия чифт ребра. Малко лекари са готови да извършат тази процедура. Тези ребра не играят важна роля във функционирането на организма, но подобна радикална хирургическа намеса може да доведе до неприятни последици – от смъкване на бъбреците до деформация на гръдния кош. При това възстановителният период трае няколко месеца, а по тялото на пациента остават белези.

Заостряне на ушите
1700-2000 долара



Почитателите на книгите на Толкин са намерили радикален начин да изразят чувствата си – те се обръщат към пластичен хирург, за да си направят „елфски“ уши. Операцията сама по себе си е доста проста и включва надрязване на хрущяла и съшиване под специален ъгъл. Проблемът е, че никога повече няма да можете да си върнете нормалната форма на ушите. При това повечето лекари отказват да извършат процедурата, тъй като знаят как гледа обществото на вече възрастни хора, извършили на младини радикална модификация на тялото.

Имплантиране на „мускули“
7500-14000 долара



Бодибилдърите, които искат да придадат идеален релеф на тялото си, отиват във фитнес-залата. А мързеливите почитатели на мускулите отиват при пластичен хирург да си имплантират изкуствени подплънки. Имплантите са от силикон, но са по-твърди от „женските“ импланти за гърди. Подлагат се под мускулите – делтовидния, задния мускул на прасеца, а понякога и на бицепсите и трицепсите. След операцията човек трябва да си почива 2-3 месеца, след което може да започне пак да спортува. Разбира се пациентите разбират, че подплънките няма да ги направят по-силни, а професионалните културисти твърдят, че могат да отличат изкуствените мускули от естествените с невъоръжено око.